ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Петков: 50% от дължимото да се плати веднага на пътните строители

Кирил Петков

Предлагаме над 600 млн. лeва, което е от около 50% от парите, да се платят веднага на пътностроителните фирми след санкция на парламента. Това заяви премиерът Кирил Петков. "Останалите 50% да минават през парламентарни комисии, след като има доклад на експерти, че тези дейности са реално извършени. Последното, което искаме да направим, е да платим пари за дейности, които не са извършени напълни", подчерта Петков.

Българска браншова камара "Пътища" и Българска браншова асоциация „Пътна безопасност“ обявиха днес, че започват национални протестни действия на 13 април 2022 г. на територията на цялата страна и пред Народното събрание. Това става, след като миналата седмица Народното събрание отложи решението за разплащане на задълженията на държавата към сектор "Пътища".

В публична декларация, изпратена до ръководството на правителството и парламента, ББК "Пътища" и ББА „Пътна безопасност“ посочват, че през изминалата седмица народните представители в пленарна зала са показали липсата на политическа воля, неглижиране и абсурдното поведение към пътно-строителния бранш и отново поставиха в безизходица близо 100 хиляди заети. Двете организации заявят, че състоянието на Републиканската пътна мрежа и липсата на каквито и да било дейности, свързани с ремонт и поддържането ѝ, се дължи на решенията на действащото правителство. Както и че бездействието на държавните институции доведе до освобождаването на значителен брой експерти и служители от компании, които са техни.

Премиерът обясни, че т.нар. саниране на договорите за първите 50% от дължимата сума е предложено на коалиционните партньори да бъде гласувано в четвъртък в парламента, под условие, че втората половина от сумата ще мине през експертен отчет.

Министър-председателят коментира и кандидатурата на Любомир Каримански от ИТН за управител на БНБ. "Когато има конфликт за номинации, много по-добре е тази номинация да бъде отдръпната, да се седне, да се говори и да се избере човек, зад когото застава цялата коалиция. В момента Каримански има подкрепата на един от четирите (коалиционни партньори – бел. ред.). Това не е правилният начин да се взимат решения за толкова важни постове", смята премиерът.

За Северна Македония Петков увери, че няма да се направи нищо без санкция на парламента. "Това, което ще се случи по тази тема, ще бъде само и единствено, след като парламентът реши каквато и да е стъпка. По никакъв начин правителството няма да действа самостоятелно", подчерта той.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *