ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Петков: Местната корупция често е инструмент, използван от Русия

Среща на лидерите на страните членки на НАТО на Балканите

Местната корупция в много случаи е инструмент, който се използва от Руската Федерация за влияние в региона. Това заяви министър-председателят Кирил Петков след среща с правителствените ръководители на Румъния, Република Северна Македония и Черна гора, в която държавите в НАТО от Югоизточна Европа обсъдиха ситуацията в Украйна. Събитието бе организирано по инициатива на българския премиер и се проведе в резиденция "Бояна".

„Балканите трябва да се превърнат в символ на координиран регион, където настъпват промени. Когато говорим в един глас, ще можем да се развием“, заяви премиерът Петков. 

Заедно с министър-председателите на трите държави – Николае Чука, Димитър Ковачевски и Здравко Кривокапич, българският премиер участва в дискусията в София, посветена на отраженията върху региона от войната в Украйна. Правителствените ръководители са обменили и мнения относно последиците в сферите на сигурността, енергетиката и икономиката. 

Петков отбеляза, че четирите държави могат да си помагат в изкореняването на прането на пари и в борбата срещу корупцията. „Мечтата ми е да имаме координирани Балкани по всички теми“, заяви още българският министър-председател след разговорите. 

„Ако се обединим икономически, можем да се превърнем в най-бързо развиващия се регион. Съвместната работа може да подобри стандарта на живот на нашите граждани“, смята Петков. 

Той подчерта, че на срещата е обсъждана възможността четирите държави да се координират в сферата на енергетиката. „Нашият регион зависи от руска енергия. Обсъдихме как можем да обърнем някои газопроводи, да вземем втечнен газ от Турция и Гърция. Обсъдихме и транспортен коридор номер осем, който трябва да седи стабилно на картата“, коментира Петков. 

По темата за сигурността в региона премиерът отбеляза, че вместо да говорят за скъпи военни системи, държавите е добре да се координират на местно ниво. Петков посочи още, че Румъния е най-силно засегнатата държава от броя бежанци от Украйна, но тя успява да се справи, приемайки ги и предоставяйки им помощ при посрещането. 

Кирил Петков допълни, че държавите трябва да започнат да мислят и за възстановяването на Украйна, след като военният конфликт там приключи. „Надяваме се, че тази фаза скоро ще настъпи и ще можем да се координираме, за да видим как заедно да работим за възстановяване на Украйна“, каза още той.  

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *