ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Подготовя се ресурсна карта за привличане на повече инвеститори

министъра на икономиката и индустрията Никола Стоянов и ректора на Минно-геоложкият университет проф. д-р инж. Ивайло Копрев.

Минно-геоложкият университет „Св. Иван Рилски“ се включва в инициативата на Министерството на икономиката и индустрията за подготовка на инвестиционна карта за реиндустриализация на България. Това стана ясно по време на среща между министъра на икономиката и индустрията Никола Стоянов и ректора на висшето училище проф. д-р инж. Ивайло Копрев.

Двамата са дискутирали темата за подземните богатства, с които България разполага, като от страна на университета беше заявено, че на този етап проучванията в сферата значително изостават. Стана ясно, че последните изследвания са от 90-те години на миналия век, а днес има много по-развити технологии, които биха дали нова и по-детайлна информация.

Вече се работи по инвестиционната карта за реиндустриализация на България, която се базира на суровините, добивани в страната. Целта е тя да бъде представяна от търговските ни аташета зад граница пред индустриални компании. С привличането на нови инвестиции, повече нива на преработка на суровините ще се случва в нашата страна и така и ще има по-висока добавена стойност за икономиката ни. В тази връзка проф. Копрев коментира, че е необходимо да бъде извършено и базово национално проучване на територията на цялата страна. То ще бъде направено чрез нови технологии и ще покаже една по-детайлна картина на подземните богатства у нас. Резултатите от него ще бъдат основа за следващи, по-задълбочени проучвания и би дало много повече възможности за привличане на по-големи инвеститори.

По думите на министър Стоянов е в напреднала фаза и работата с Минно-геоложката камара. „България е загубила много време, но в момента имаме шанс да възродим редица производства у нас“, подчертава икономическият министър. Той припомни още, че развитието на индустриални зони в близост до големите находища на подземни богатства и достатъчно атрактивни условия за инвестиции в тях, е още един стимул за привличането на стратегически компании и възобновяването на производствения процес в страната.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *