ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Полските двигатели не гарантират дългия живот на нашите МиГ-29

Димитър Стоянов

Закупуването на два двигателя от Полша и ремонтът на шест други не гарантират дългосрочната експлоатация на самолетите МиГ-29, а целят осигуряване на подготовката на летателния състав на приемливо ниво до края на 2023 г. Това заяви служебният министър на отбраната Димитър Стоянов по време на петъчния парламентарен контрол. Министърът бе попитан от социалиста Атанас Зафиров какъв е резултатът от водените разговори с Полша за предоставяне на ремонтирани двигатели за МиГ-29, колко двигателя предстои да бъдат ремонтирани, колко закупени и в какъв срок те ще бъдат усвоени от българските Военновъздушни сили.

В началото на август Министерството на отбраната е изпратило запитване за закупуване или ремонт на шест двигателя изделие 88 за МиГ-29 до Полша, обясни Стоянов. В резултат от проведените срещи Полша се е ангажирала с извършването на ремонта. Полското министерство на отбраната е взело решение да свали от експлоатация един самолет МиГ-29 и двигателите му да бъдат подготвени за предоставяне чрез продажба на България, каза министърът и добави, че всеки един от двата двигателя има остатъчен ресурс от над 200 часа. "Работи се активно по доставката на двата двигателя. В Министерството на отбраната е получена информация, че Полша ще предложи оферта и проект на договор през следващата седмица", съобщи военният министър.

"За ремонта на шестте двигателя, който се очаква да приключи до края на тази година – те са собственост на Полша, министерството е подготвило и изпратило проект на междуправителствен договор", уточни Стоянов. И отбеляза, че сключването на споразумението най-вероятно ще отнеме малко повече време, отчитайки необходимостта от неговото подписване и последваща ратификация от Народното събрание.

Проведени са разговори и с министъра на отбраната на Словакия за възможността за предоставяне на двигатели, но отговорът от страна са Словакия е бил, че самолетите МиГ-29 с резервните части са предвидени за Украйна.  

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *