ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Правителството има готовност за ответни мерки срещу Нидерландия

Правителството има готовност за ответни мерки, ако Нидерландия и Австрия наложат вето на българското членство в Шенген. Това заяви служебният премиер Гълъб Донев на брифинг в Министерския съвет, след като проведе среща с вътрешния министър Иван Демерджиев, министъра на външните работи Николай Милков и правосъдния министър Крум Зарков. "Всички мерки ще бъдат целенасочени и в защита на националния интерес на България, която никога не е отстоявала позиции на разделение и двойни стандарти спрямо която и да е държава от Европейския съюз и очаква същото отношение от останалите държави членки", изтъкна Донев. По думите му е повече от очевидно, че позициите на премиера на Нидерландия Марк Рюте и на австрийския канцлер Карл Нехамер са продиктувани по-скоро от вътрешнополитически съображения, отколкото от реално идентифицирани недостатъци по прилагането на шенгенските правила от страна на България.

Поражда се съмнение за прилагане на двойни стандарти, особено от страна на Нидерландия, счита служебният премиер. Той коментира изявлението на Рюте и думите му, че "българската граница се преминава нелегално срещу 50 евро". "Отбелязваме, че в позицията си канцлерът на Австрия се позовава на недостатъци на шенгенската система като цяло, които по никакъв начин не могат да бъдат отговорност на българската страна, докато премиерът на Нидерландия прибягва и до недостойни внушения, които в България едва ли ще бъдат забравени скоро. Дългът ни пред паметта на тримата български гранични полицаи, които загинаха, охранявайки външната граница на ЕС, няма да го позволи", категоричен е служебният министър-председател.

Донев почерта, че България е покрила критериите за присъединяване към Шенген още през 2011 г. и това е добре известно на всички участници, включително на правителствата на Нидерландия и Австрия. И припомни, че през последните месеци по инициатива на България и Румъния в двете страни бяха организирани проверки от Еврокомисията с участието на заинтересовани държави членки от ЕС. "Областите, обект на проверки, включиха издаването на визи, съдебното сътрудничество, свързано с миграцията миграцията и опазването на личните данни –  най-чувствителните и важни сфери, определени от ЕК. И двете проверки завършиха с положителни за България резултати", добави той. Според него изявлението Марк Рюте е неубедително. Също така отбеляза, че по инициатива на България посолството на Австрия у нас също е извършило проверка, но нидерландската страна не е пожелала да вземе участие. "В този смисъл изразените впоследствие от премиера на Нидерландия резерви, които се аргументират с липсата на увереност именно за изпълнение на критериите за членство на България, не само звучат повече от неубедително, но се опровергават от заключенията на Европейската комисия и противоречат на становищата на всички държави членки и на недвусмисленото становище на Европейския парламент", коментира служебният премиер.

По темата за върховенството на закона Донев припомни, че още през 2019 година Европейската комисия е излязла с ясно становище, че България е покрила шестте основни приоритета по Механизма за сътрудничество и проверка и оттогава не се налага изготвянето на нови доклади за страната ни.

Вътрешният министър Иван Демерджиев каза, че Марк Рюте "не отправя обвинения, а изказва предположения" за българската граница. На тези предположения обаче противостоят положителните доклади от двете проверки в България на мисиите на ЕС и проверката от посланика на Австрия, която дава надежди, че страната може да промени позицията си, посочи министърът. "Основните възражения на Нидерландия всъщност не са свързани с границите, а с прилагането на Механизма за сътрудничество и проверка, който отпадна в България през 2019 г. Нидерландия очаква доклад, какъвто няма как да получи. Спорно е дали една такава позиция на практика не обезсмисля нормите, върху които се гради ЕС и органите и институциите на ЕС", счита той.

На 8 декември предстои Съветът на ЕС по правосъдие и вътрешни работи да гласува за разширяването на Шенген. Очаква се Нидерландия да одобри присъединяването на Румъния и Хърватия към Шенгенското пространство, но да блокира приемането на България. Предвижда се министрите да гласуват в две отделни решения – едното – за приемането на България и Румъния и второто – за приемането на Хърватия. За одобряване на решенията се изисква единодушие.

През изминалите дни  остри реакции по повод позицията на нидерландския премиер дойдоха от българските власти от представители на политическите сили.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *