ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Правителството одобри промени в Закона за медиацията

съд

Министерският съвет одобри днес проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за медиацията.  Един от ключовите фактори за ефективността на съдебната система е свързана с необходимостта от регулиране на натовареността на съдилищата, от която зависи в огромна степен качеството и бързината на правораздаването. Медиацията е един от способите за преодоляване на неравномерната натовареност на съдилищата, водещ до икономия на ресурси и време и намаляване на административната тежест на производствата.

Целта на предложените промени, сред които са създаването на съдебни центрове по медиация и въвеждането на задължителна медиация по определени граждански и търговски спорове, е да се институционализират усилията за доброволно уреждане на спора, с оглед постигане на бързина чрез избягване на значително по-продължителната и сложна съдебна процедура. Така ще се постигне и баланс на интересите на страните. Подпомагани от медиатора, те ще участват при окончателно регулиране на отношенията, предмет на делото.

В резултат на измененията ще бъде утвърдена културата на споразумението като начин за решаване на спорове, което досега е много слабо познато. Също така ще се увеличи използването на извънсъдебната медиация, което ще гарантира и интересите на страните.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *