ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

При строежа на “Тракия” “пестили” от асфалт

МВР Иван Демерджиев

Служебният вътрешен министър Иван Демерджиев и служебният регионален министър Иван Шишков информираха за резултатите от проверките на основните и текущи ремонти на магистралите "Хемус" и "Тракия". Двете ведомства са изследвали какво е вложено при строителството на лот 2 и лот 3 от автомагистрала "Тракия", на какво се дължи тяхното лошо състояние и дали има ремонти, които по естеството си са основни, но всъщност са правени по друг ред – като текущи. Загуби от 40 млн. лева за държавата са установени към момента при проверките за качеството на лот 2 и лот 3 на "Тракия", съобщи Демерджиев.

При проверката са взети ядки от съдържанието, вложено в пътното платно, като те са предадени за изследване на Института за пътища и мостове към Агенция "Пътна инфраструктура". Констатиран е недостиг в количеството на асфалта, ще излязат и проблеми с качеството, коментира министър Шишков. Той уточни, че гаранционните срокове са изтекли и сега държавата ще се наложи да ремонтира тези участъци. А Демерджиев уточни, че ако е необходимо, пробите ще бъдат изпратени на независима лаборатория, дори и в чужбина. Станало е ясно обаче, че износващият пласт е с по-малка дебелина от предвидената по проект.  "По най-простата аритметика, ако в първи лот липсват от дебелини на конструкция 17,5 процента, прехвърлено върху стойността на лота, това означава 23,6 млн. лева. На втория лот липсват 12,5 процента от пътя, прехвърлено върху стойността на строителството, означават 17,5 млн. лева", изчисли регионалният министър.

Очаква се скоро да приключи досъдебното производство за злоупотреби с пари за строежа на магистрала "Хемус", по което обвиняем за пране на пари е Борислав Колев, обяви силовият министър. За "Хемус" има две досъдебни производства, водени от прокуратурата, които са за злоупотреби за около 60 млн. лв. За дълъг период от време действията по тях са били блокирани, но от месец и половина се работи интензивно по тях.

Софийската градска прокуратура обвини 42-годишния Борислав Колев за пране на пари в началото на декември 2021 година. Според обвинението той е участвал в създаването на мрежа от фирми, като е набирал и убеждавал различни лица да им станат фиктивни управители. По сметките на тези юридически лица били преведени част от парите, предназначени за лот 5 от магистрала "Хемус". Колев придружавал фиктивните управители до банков клон, откъдето те теглили парични суми. Така според прокуратурата с 52 тегления от юни 2020 до септември 2021 г. мъжът е получил над 53 милиона лева.

Министър Демерджиев посочи, че възложените ревизионни производства през лятото на 2021 г., които е трябвало да проследят паричните потоци за строежа на "Хемус", не са били завършени и не са били в необходимия обем. Но с усилията на Националната агенция за приходите някои от тях са завършили вече и са дали възможност да се продължи работата по досъдебните производства. По думите му остава да виси въпросът защо това не е било свършено досега. Във връзка с откритите нарушения в настилката на магистрала "Тракия", МВР ще извърши всички необходими действия и ще предаде материалите на държавното обвинение.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *