ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Приемат документи по схемата за държавна помощ заради войната в Украйна до 16 септември

дфз

До 16 септември включително земеделските производители могат да подават документи по схемата "Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна" за тази година.

По разпореждане на министър Явор Гечев приемът на документи е ускорен заради трудностите, пред които е изправен секторът в момента. Целта е максимално бързо разплащане на средствата към стопаните, като то трябва да се случи до 28 септември.

Документи се приемат в общинските служби “Земеделие“ по постоянен адрес на физическото лице (едноличния търговец) или по седалището на юридическото лице.

В случай на наличие на остатъчен ресурс, същият ще бъде преразпределен с коефициент в съответното направление след извършване на последващия контрол през декември тази година.

Припомняме, че бюджетът на помощта е в размер на 426 000 000 лева. Тя е разпределен в две направления. Едното е за едри и дребни преживни животни, коне и пчелни семейства, по което се предвидени 204 000 000 лева. Другото е за плодове и зеленчуци (ябълки, круши, кайсии/зарзали, праскови/нектарини, череши, вишни, ягоди полски, малини полски, сливи, десертно грозде, домати полски, краставици полски, корнишони, патладжан, пипер полски, домати оранжерийни, краставици оранжерийни, пипер оранжериен, ягоди оранжерийни, малини оранжерийни, картофи, лук, чесън, моркови, зеле, дини и пъпеши), маслодайна роза, ориз, винени лозя, черупкови плодове (орехи, бадеми и лешници), салати и марули, бамя, тиквички и тютюн. Тук парите са общо 222 000 000 лева.

Максималната сума на помощта е до 62 000 евро (121 261 лв.) на предприятие, чиято дейност е в сектора на първичното производство на селскостопански продукти.

Изисква се кандидатите да са регистрирани по реда на Наредба № 3 от 1999 г. за създаване и поддържане на регистър на земеделските производители за стопанската 2022 г., както и да отговарят на определението за микро-, малки и средни предприятия (съгласно Приложение І от Регламент (ЕС) 702/2014).

За да получат подпомагане, производителите на тютюн трябва да са регистрирани по реда на Наредба № 22 от 21 декември 2016 г. за реда за воденето на регистър на тютюнопроизводителите и регистър на лицата, които притежават разрешение за изкупуване на суров тютюн и да са регистрирани през тази година в Регистър на тютюнопроизводителите – при кандидатстване за тютюн.

Картофопроизводителите трябва да са регистрирани в Регистъра на БАБХ за фитосанитарен контрол за тази година, а производителите на винено грозде да са регистрирани в Лозарския регистър поддържан от Изпълнителна агенция по лозата и виното за 2022-а.

Друго условие е бенефициерите да нямат задължения към фонд „Земеделие“, като в случай на налични изискуеми и ликвидни задължения към институцията, същите се прихващат от помощта.

За определяне размера на помощта, са взети предвид част от разходите, свързани с производство на първична селскостопанска продукция. Помощта се изчислява на база определени ставки по направление и видове животни и култури, като покрива част от общото увеличение на производствените разходи на стопаните.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *