ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Приемат проекти за транснационално сътрудничество „Дунавски регион“

бизнес

Обявена е първата покана за набиране на проектни предложения по Програма за транснационално сътрудничество „Дунавски регион“ 2021-2027 година. Тя  се състои от два етапа – подаване на Заявление за интерес, очертаващо логиката на интервенцията на предложението и стратегическото значение за програмата, и на пълен Формуляр за кандидатстване от одобрените на първия етап кандидати, уточниха от Министерството на регионалното развиите и благоустройството.

Първият етап на кандидатстване, чрез подаване на Заявление за интерес в електронната система на програмата (Jems), е отворен до 17 ноември. При него не се изисква представяне на допълнителни документи.

Поканата е отворена за проектни предложения по следните програмни приоритети: „По-конкурентоспособен и по-иновативен Дунавски регион“, „По-зелен, нисковъглероден Дунавски регион“, „По-социален Дунавски регион“ и „По-добро управление чрез сътрудничество“: Специфична цел 4.2 „Повишен институционален капацитет за териториално и макрорегионално управление“.

Очаква се вторият етап на кандидатстване по поканата да бъде отворен през пролетта на 2023 година.

Партньори в проектите могат да бъдат местни, регионални или национални органи, академични организации, неправителствени организации, бизнес асоциации, предприятия и други, официално регистрирани на територията на програмата. Всеки проект трябва да включва най-малко три партньора от три различни държави. Поне един партньор по проекта трябва да бъде от държава-членка на Европейския съюз.

Територията на програмата включва 14 държави, в т.ч. 9 държави-членки на ЕС: Австрия, България, Хърватия, Чехия, Германия (Баден-Вюртемберг и Бавария), Унгария, Румъния, Словакия и Словения; три присъединяващи се страни: Босна и Херцеговина, Черна гора и Сърбия, както и две съседни страни: Молдова и Украйна.

Общият размер на финансиране по поканата възлиза на около 91.7 млн. евро. Съфинансирането от ЕС по програма Дунавски регион 2021-2027 на проектните дейности е в размер на 80 на сто.

Министерство на регионалното развитие и благоустройството, в качеството си на Национален орган на програмата, ще предостави национално съфинансиране от републиканския бюджет на всеки български партньор в размер на 15% от неговия бюджет в одобрения проект. Останалата част (5%) от националното съфинансиране ще се поеме като собствен принос на партньорите.

Дунав е втората по дължина река в Европа след Волга. На бреговете на река Дунав са разположени десетки големи градове, в това число столиците на четири страни: на Австрия – Виена, на Сърбия – Белград, на Унгария – Будапеща, на Словакия – Братислава. На притока Изар е разположен главният град на Бавария – Мюнхен.

Река Дунав е важен международен воден път. Той е определен от Европейския съюз за трансевропейски транспортен коридор № 7, който минава през десет страни. Дунав става плавателна река, след като приема множество алпийски притоци. Около 30 от нейните 300 притока също са плавателни.

След построяването в Германия на канала Майн-Дунав през 1992 г., реката става част от трансевропейския воден път от Ротердам на Северно море до Сулина на Черно море (3500 км) (през Рейн, чиито приток е Майн).

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *