ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Проектобюджет 2022 на Община Русе расте до 187.8 млн. лв.

община русе

Рамката на проектобюджета на община Русе за тази година нараства от 160 376 899 на 187 798 033 лева. В сравнение с 2020-а капиталовият бюджет е увеличен с близо 5 млн. лв., а средствата от държавата за делегирани от нея дейности нарастват от 94 млн. лв. на 106 млн. лв., съобщават от общината. Постъпленията от местни приходи за местни дейности също бележи ръст – от 50.8 млн. на малко над 61 млн. лева.

Кметът Пенчо Милков отбеляза, че проектобюджетът е балансиран след анализ и експертна оценка на общинските приходи и тяхната събираемост, необичайните и сезонни колебания на приходоизточниците, както и тези, свързани с пандемичната и външнополитическата обстановка. В разходната част са спазени принципите на икономичност и целесъобразност за постигане на годишните цели и приоритети. 

В Проектобюджет 2022 основните приоритети са свързани с подобряване на микроградската среда – облагородяване на междублокови пространства поетапно в целия град, изграждане на паркинги, ремонт на тротоари, паркове, осветление, монтиране на пейки и други елементи. Продължава изграждането на достъпна среда и подобряване на енергийната ефективност. Предвидени са средства и за мащабна програма за ремонт на общински жилища. Сред приоритетите е подобряване на техническата инфраструктура в малките населени места чрез увеличаване на средствата за текущи ремонти. Създаването и поддържането на звено „Общинска полиция“ е също сред акцентите в проектобюджета, както и подобряване на видеонаблюдението в различни части на града. Русенската култура и спорт ще бъдат подкрепени с увеличение на заложените средства, като предстои изграждането на нов скейт парк за спортуване на открито и проектиране на велосипедна алея Русе-Николово. 

По отношение на социалната политика приоритетно ще се финансират основни социални отговорности: помощи по Наредба 21 на Общинския съвет за еднократна финансова помощ; подпомагане на родителството; еднократни помощи за второ дете и близнаци; пълно освобождаване на родителите от заплащане на такси за деца в детски градини и ясли; предстои въвеждането на нова социална услуга „Дневен център за пълнолетни лица с тежки множествени увреждания“, както и две нови социални услуги по проект „Център за подкрепа за лица с психични разстройства“ и „Център за подкрепа за лица с деменция.

Предстои проектът на бюджет за 2022 г.  да бъде внесен за гласуване на извънредна сесия на Общинския съвет.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *