ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Проектът за развитие на спешната помощ – спънат от инфлацията

Спешна помощ линейки

Докъде стигна изпълнението на проект „Подкрепа за развитие на системата за спешна медицинска помощ“, финансиран по оперативна програма „Региони в растеж 2014-2020 година“. Очаквате ли той да приключи в срок и ако не се случи – откъде се предвижда да се дофинансират недовършените дейности и в какъв срок ще приключат те?

Този въпрос зададоха народните представители Джевдет Чакъров и Станислав Атанасов от ДПС на служебния министър на здравеопазването Асен Меджидиев.

Той започна отговора си с думите, че служебното правителство и съставът на Министерството на здравеопазването от първия ден са изключително загрижени за проекта не само заради неговата финансова стойност, но и заради това, че е свързан със спешната помощ.

Министърът сподели, че лично той, с неговите заместници, са обиколили по голямата част от обектите в България, за да се запознаят къде какво е направено.

Той разясни, че целта на проекта е осигуряване на качествен, равнопоставен и навременен достъп до услугите на спешната медицинска помощ на гражданите на Република България и на пребиваващите на нейна територия. 

Министърът заяви, че към момента проектът се изпълнява текущо, като дейностите се реализират на територията на цялата страна и обхващат 237 обекта от системата за спешна медицинска помощ. Закупени са и са доставени 358 нови и оборудвани медицински превозни средства – линейки, включващи 185 броя линейки тип B, 95 броя линейки тип C и 78 бройки линейки със задвижване четири по четири.

Закупенo и доставено е предвиденото медицинско и немедицинско оборудване. Предстои и преобявяването за пореден път на обществената поръчка за закупуване на 42 броя линейки с повишена проходимост. Обществените поръчки за избор на изпълнители на строително-монтажни работи, на строителен и на авторски надзор са били укрупнени и групирани на териториален принцип, като всяка от тях започва с няколко обособени позиции. В резултат на това към момента са сключени 43 договори за изпълнение на строително-ремонтните дейности за 98 обекта. Успешно са завършени строително-ремонтните дейности на 27 обекта – в Габрово, Севлиево, Трояново, Трявна, Бяла, Сливо поле, Две могили, Ветово, Стралджа, Войника, Скалица, Чирпан, Братя Даскалови, Стара Загора, Белослав, Чепеларе, Котел, Средец, Созопол, Нова Загора, Провадия.

Меджидиев обърна внимание, че изпълнението на дейностите по проекта е продължило и по време на разразилата се в световен мащаб пандемия от COVID-19. 

Той обаче посочи като пречка за реализирането на програмата разразилата се инфлация. Добави, че това е свързано с отказ от започване на работата поради повишените цени на материалите и труда в строителния сектор.

Меджидиев увери, че екипът на Министерството на здравеопазването анализира изпълнението на договорите, които не са приключили и не са разплатени и по които е възможно да бъде приложена новата методика за изменение на цената на договора. 

Асен Меджидиев посочи, че най-големи усилия за проекта са положени по време на служебното правителство на Илко Семерджиев – през 1999 г. – 2000 г. и той именно успял да предоговори и удължи срока на програмата.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *