ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Променят изискванията за изхвърляне на пластмасовите бутилки

Правителството прие промени в нормативни актове в сферата на управление на масово разпространените отпадъци.

С измененията се добавят конкретни технически изисквания за обем, вид и цвят на съдовете за разделно събиране на пластмасовите бутилки (бутилките, произведени от полиетилен терефталат), в текстове от Наредбата за опаковките и отпадъците от опаковки (НООО).

Допълват се изискванията към обхвата на програмите за управление на отпадъците на организациите по оползотворяване. Програмите ще трябва да включват прогнози и разчети за разходите, които да обезпечат изпълнението на целите за разделно събиране на пластмасовите бутилки.

Въвежда се и задължително представяне на сертификати от рециклиращите предприятия за удостоверяване на рециклираните количества в наредбите, в които липсва, с цел уеднаквяване на изискванията при доказване изпълнението на целите и задълженията по наредбите за масово разпространени отпадъци.

В НООО се създава нова глава за условията и реда за регистриране на лицата, които пускат на пазара опаковани стоки. В нея се уточнява информацията, която трябва да бъде предоставена при вписване в електронния регистър на лицата, които пускат на пазара опаковани стоки.

Постановлението допълва техническите изисквания към системите за разделно събиране на отпадъци от опаковки като следствие от приемането на Наредбата за намаляване на въздействието на определени пластмасови продукти върху околната среда, в която са въведени цели за разделно събиране на пластмасови бутилки с вместимост до 3 литра.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *