ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Промяна в тарифите, събирани по Закона за лекарствените продукти

Лекарства

Министерският съвет прие постановление за изменение и допълнение на Тарифата за таксите, които се събират по Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, приета през 2007 година. 

Причините, наложили приемането на постановлението, са свързани с влезлите в сила правила в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, отразяващи приложението на Регламента на Европейския парламент и на Съвета от 16 април 2014 година за клиничните изпитвания на лекарствени продукти за хуманна употреба. 

Целта е да бъдат определени таксите, които се събират от Изпълнителната агенция по лекарствата в качеството й на национално звено и като национален регулаторен орган в областта на клиничните изпитвания.

С новия ред се предвижда заплащането само на една такса в зависимост от подаденото заявление и вида лекарствен продукт, за който то се подава. 

До влизането в сила на новите правила възложителите на клинични изпитвания трябваше да плащат две отделни такси. Първата – за издаване на становище от Етичната комисия за клинични изпитвания, а втората – за издаване на разрешение от изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по лекарствата. 

Очакваният резултат от промените в Тарифата е приемането на нови такси. Сега действащите ще са в сила по време на транзитния период до 31 януари 2025 година.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *