ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Реконструкцията на жп гара Стара Загора ще приключи през април 2023-а

Съпътстващи проблеми забавят проекта за модернизация на гаров комплекс Стара Загора. Това каза Христо Алексиев, служебен заместник министър-председател по икономическите политики и служебен министър на транспорта и съобщенията по време на парламентарния контрол в отговор на въпрос на депутата Радослав Василев относно продължаващия ремонт на жп гара Стара Загора.

Договорът беше подписан от генералния директор на Национална компания "Железопътна инфраструктура" инж. Красимир Папукчийски през октомври 2019 година. Стара Загора е поредната железопътна гара, която ще бъде обновена по проект, финансиран по ОП "Транспорт и транспортна инфраструктура 2014-2020 г.".

След няколко отлагания на крайния срок, в момента той е фиксиран на април 2023 година.

Според министър Алексиве различни причини оказаха влияние върху изпълнението на реконструкцията на тази жп гара. Първо пандемията в последните две години. Върху ритъма на строително-мантажните работи оказа и започналата война в Украйна. Увеличи се цената на някои мателиали, доставките на други се забавиха, а за трети е било отказано изпъплението на сключените договори.

Промени в проекта са се наложили, тъй като първоначално в него не е бил включен ремонтът на предгаровия площад. Имало е ново поректиране, после одобрение и е включена и неговата реконструкция.

Заради изпълнение на отделни етапи от проекта, до момента са били наложени за плащане на неустойки за 120 000 лева, отбеляза министър Алексиев.

Според служебния заместник министър-председател по икономическите политики и служебен министър на транспорта и съобщенията, ведомството има контрол върху работа по ремонта и крайният срок – април 2023 г., ще бъде спазен.

С изпълнението на този проект съществуващата инфраструктура ще бъде модернизирана и ще отговаря на европейските стандарти в железопътния транспорт. Ще се подобри организацията на обслужване в гарата и ще бъдат създадени необходимите удобства и комфорт за пътниците. Също така ще бъдат въведени мерки за енергийна ефективност, ще се подменят всички инсталации, стенни, подови и таванни покрития, нови фасади и ще бъде изградена нова климатизация.

Проектът "Реконструкция на гаров комплекс Стара Загора – проектиране, строителство и авторски надзор“ се осъществява със съфинансиране от Европейския фонд за регионално развитие, чрез Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура 2014-2020 година.".

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *