ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Руските активи на Nissan се прехвърлят на държавата

рено нисан

Изпълнителният комитет на Nissan е одобри продажбата на своите руски активи на Nissan Manufacturing Rus в Руската федерация, представлявана от FSUE NAMI, която е подчинена на руското Министерство на промишлеността и търговията. Това се казва в съобщение на пресслужбата на министерството.

„Сделката включва прехвърляне на 100% от активите на Nissan в Русия под управлението на юридическото лице Nissan Manufacturing Rus на NAMI. Това включва производствените и изследователски съоръжения на Nissan в Санкт Петербург, както и център за продажби и маркетинг в Москва", се казва в съобщението. Сделката включва опция за обратно изкупуване на дела на Nissan Manufacturing Rus, която може да бъде упражнена в рамките на следващите 6 години.

Според Денис Мантуров, вицепремиер и ръководител на Министерството на промишлеността и търговията на Руската федерация, Автоваз ще се занимава със следпродажбено обслужване на автомобили Nissan и доставка на резервни части.

Nissan Manufacturing Rus прехвърля активите си на държавата. В резултат на преговорите предприятието продължава да работи – производственият цикъл и работните места се запазват и това са около 2000 служители. "НАМИ има възможност да привлича други компании като производствени партньори, да създава съвместни предприятия“, посочва Мантуров.

Nissan очаква прехвърлянето на активите му на руската държава да му коства загуба от 100 млрд. йени (686 млн. долара). През месец май партньорът на японската компания – "Рено" (Renault), също продаде руския си бизнес на "Автоваз" за символичната сума от 1 рубла.

Относно производството

Заводът на Nissan в Санкт Петербург спря работа от 14 март поради прекъсвания в доставката на компоненти. През май президентът и главен изпълнителен директор на Nissan Макото Учида при представянето на отчета за резултатите от финансовата 2021 г., заяви, че автомобилният производител Nissan Motor е спрял дейността си в Русия и Украйна, вероятно за една година. Заводът му в Санкт Петербург е открит през 2009 година. Производственият му капацитет е до 100 хил. автомобила годишно. През 2021 г. от конвейера му са слезли 43 хил. коли. По принцип компанията произвежда в Русия кросоувъри Qashqai и X-trail.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *