ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

С 2.3 млн. лв. компенсират земеделци заради природни бедствия

градушка

Общо 2.3 млн. лв. е финансовият ресурс по държавната помощ „Помощ за компенсиране на щетите по земеделските култури, причинени от неблагоприятни климатични условия, които могат да бъдат приравнени на природни бедствия“ за събития през 2022 година. Това е решил Управителният съвет на Държавен фонд „Земеделие“.

Ще бъдат подпомагани земеделски стопани, които притежават констативни протоколи за 100% пропаднали площи през тази година със земеделски култури в резултат на неблагоприятните климатични условия на територията на страната – измръзване/слана, буря пороен/проливен/ непрекъснат дъжд с ураганен вятър, наводнение, градушка, суша/засушаване.

За засегната продукция през тази година са издадени 189 констативни протоколи за установяване на напълно пропаднали площи (100%) от настъпилите тежки метеорологични събития. Пропадналите площи са 14 237 декара.

Отпуснатите средства се разпределят при следния интензитет от производствените разходи по култури:

– до 80 на сто от действителните разходи за отглеждане при следните култури: плодове, зеленчуци, етерично-маслени, технически, фуражни;

– до 40 процента от действителните разходи за отглеждане при зърнено-житни и зърнено-бобови култури.

В случаите, в които пострадалите от природни бедствия стопани нямат сключени застраховки, получават 50 на сто от допустимия размер за подпомагане. Предстои да бъдат изготвени указания за предоставяне на помощта.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *