ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

С фотоволтаична централа Община Сливен става независима

фотоволтаична система

При изграждане на собствена фотоволтаична централа Община Сливен ще произвежда цялото количество електроенергия, която използва в дейността си, от възобновяеми източници. Общинският съвет вече даде съгласие кметът Стефан Радев да подпише предварителни договори за присъединяване към електроразпределителната мрежа на два обекта за производство на ел.енергия с „Електроразпределение Юг“. Това е важен етап от реализацията на амбициозната идея за изграждане на фотоволтаична електроцентрала за собствени нужди, чрез която Общината да намали разходите си за електроенергия, коментираха от местната власт.

„Още когато говорихме за възможностите, които има в тази посока, когато стартирахме с процедурата за учредяване право на строеж на общински терен за изграждане на такъв парк от инвеститор, обявихме, че нашето желание е да инвестираме средствата, които ще получим, за изграждане на собствена централа за общината“, отбеляза и сметът Радев. „През зимата на 2022 година започнахме процедура по издаване на становище за нашите терени. Получихме това становище, заедно с проект на предварителния договор. Той предвижда изграждане на две централи за по 3.5 мегавата всяка“, обобщи градоначалникът.

Амбицията е да се постигне независимост на пазара и да се следват световните тенденции в тази посока.

Сега предстои същинската работа. Тепърва ще се изготвя техническия проект. В зависимост от различните решения, които той предложи, ще се остойности целия проект. По предварителни данни обаче сумата за изграждането ще бъде от порядъка на 10-11 млн. лева. Кметът Стефан Радев пояснява, че общината вече разполага с почти половината от тях от разпореждането с правото на строеж на другите терени. За другата част от средствата ще се проведе обществено обсъждане за поемане на дългосрочен дълг за изцяло финансиране на проекта.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *