ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Самостоятелно заетите лица – с право на колективно договаряне

преговори

Ограниченията самостоятелно заетите лица, включително работещите чрез цифрови платформи, да водят колективни преговори за справедливо заплащане и достойни условия на труд ще бъдат премахнати в цяла Европа.

Това обявиха от Европейската конфедерация на профсъюзите и подчертаха, че това е победа за синдикатите след дългогодишни усилия.

Промяната идва, след като днес, на 29-и септемри, Европейската комисия прие нови насоки, в които ясно се посочва, че правото на ЕС в областта на конкуренцията не пречи на самостоятелно заетите лица да участват в колективно договаряне.

От Европейска конфедерация на профсъюзите (ЕКП) напомнят, че самостоятелно заетите лица се борят за правото си на колективно договаряне в повечето европейски държави. Една от причините е неправилното прилагане на правилата за конкуренция. Въпреки че са една десета от работната сила в ЕС, проучване на ЕКП от 2018 година установи, че някаква форма на достъп до колективно договаряне за самостоятелно заетите лица има само в 10 държави от ЕС.

Дългогодишното искане на ЕКП е да се гарантира, че синдикатите няма да бъдат третирани като картели съгласно антитръстовите правила, тъй като определянето на заплатите не е фиксиране на цени.

Новите насоки на Комисията ще дадат възможност на самостоятелно заетите лица да подобряват колективно условията си на труд, като същевременно е важно процесът на колективно договаряне да бъде оставен на синдикатите на национално равнище.

Премахването на тази правна несигурност ще бъде от полза за много от повече от 24-те милиона самостоятелно заети лица и работници на свободна практика в Европейския съюз. В областта на медиите, изкуствата и развлеченията почти половината от всички работници са самостоятелно заети. В строителния сектор самостоятелно заетите лица са почти една четвърт от работната сила.

Новите насоки се прилагат както за офлайн, така и за онлайн работа, което означава, че и работниците в цифровите платформи за труд могат да се организират и да водят колективни преговори, независимо дали се приема, че са наети или са самостоятелно заети лица.

“Политиката в областта на конкуренцията не трябва да пречи на синдикатите да се борят с фиктивната самостоятелна заетост или със злоупотребите с действително самостоятелно заетите лица. Изпълнителите и цифровите платформи не могат да използват опасенията, свързани с конкуренцията, като оправдание да не се срещат със синдикатите на масата за преговори. Самостоятелно заетите лица не могат да бъдат третирани като второкласни работници”, коментира конфедералният секретар на ЕКП Изабел Шьоман.

Тя добави и че колективното договаряне за самостоятелно заетите лица е жизненоважно за установяването на минималните ставки на заплащане и условия на труд. Като двигател на социалния прогрес, колективното договаряне премахва несигурните форми на труд и отстранява дисбалансите на силите на пазара на работна ръка. Укрепването на колективното договаряне е от ключово значение за преодоляването на рязко нарастващата криза с разходите за живот.

Правото да се присъединиш към синдикат, да водиш колективно договаряне и да предприемаш колективни действия са универсални трудови права, признати от ООН, от Международната организация на труда, от Съвета на Европа и от самия Европейски съюз. Тези основни права са задължителни и за правото на ЕС в областта на конкуренцията. Тяхното зачитане трябва да бъде отразено в практиките на правоприлагащите органи в областта на конкуренцията и на предприятията, които се ангажират със самостоятелно заетите лица.

Борислава Кирилова

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *