ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Саудитска Арабия няма да използва петрола като оръжие срещу САЩ

Адел ал Джубейр

Саудитска Арабия не се стреми да използва петрола като оръжие срещу Съединените щати. Решението на ОПЕК+ за намаляване на производството на петрол е взето в интерес на световната икономика. Това заяви саудитският държавен министър на външните работи Адел ал Джубейр в интервю за Fox News.
"Саудитска Арабия не политизира решенията по отношение на петрола. Петролът не е оръжие, не е боен самолет или танк. Не можете да стреляте от него. За нас петролът е стока, той е важен за световната икономика. Да се мисли, че Саудитска Арабия прави това, за да навреди на САЩ или по някакви политически причини, е фундаментално погрешно“, подчертава министърът.

Саудитска Арабия иска да поддържа стабилност на петролния пазар в полза на купувачите и страните производителки на петрол, казва ал Джубейр. Той отбелязва, че икономическият растеж по света се забавя, така че членовете на ОПЕК+ са намалили производството на петрол като превантивна мярка за предотвратяване на „срив на енергийния пазар“.

Президентът на САЩ Джо Байдън по-рано изрази мнение, че цените на бензина в Съединените щати се покачват поради действията на Русия и Саудитска Арабия. Ал Джубейр в тази връзка посочва, че покачването на цените е свързано с дългосрочен недостиг на петролни мощности в страната.

Страните, участващи в споразумението ОПЕК +, на среща във Виена на 5 октомври се споразумяха да намалят производството на петрол от ноември с 2 милиона барела на ден, а също така удължиха сделката до края на 2023 година. Квотите по сделката ОПЕК+ към август тази година ще бъдат взети като основа за изчисляване на намалението на производството на петрол. В комюникето, публикувано след срещата, също така се отбелязва, че решението за намаляване на производството е гласувано, като са вземи предвид несигурностите както в световната икономика, така и на петролния пазар.

По-рано Байдън изрази разочарование от решението на страните от ОПЕК + да намалят производството на петрол, отбелязвайки, че Вашингтон обмисля различни варианти за по-нататъшни действия. На свой ред прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер заяви, че ОПЕК + е застанала на страната на Русия при вземането на такова решение.
 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *