ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Сдружението на общините иска модернизация на регистъра на КАТ

Силвия Георгиева

Днес (24 ноември) се проведе заседание на парламентарната комисия по бюджет и финанси. Първа точка в дневния ред бе продължение на обсъждането на Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за местните данъци и такси.  

В заседанието, което се проведе на 17 ноември, стана ясно, че Законопроектът не касае постъпления или разходи в бюджета, а голямата му цел е да се облекчи административната тежест както върху администрацията, така и върху гражданите.  

Едно от предложенията, което бе направено, е освобождаване на данъчнозадължените лица от последващо подаване на декларация за имота, когато има учредено право на ползване и срокът на ползване е изтекъл или има право на ползване, като един или няколко от ползвателите са починали. Като причина се изтъкна, че това забавя процеса на определяне на данъчните задължения. 

В крайна сметка обсъждането на Законопроекта беше отложено, поради липса на представител на Националното сдружение на общините на Република България.  

В днешното обсъждане първа дума имаше изпълнителният директор на Националното сдружение на общините на Република България(НСОРБ) Силвия Георгиева, която представи становището на Сдружението.  

Георгиева отбеляза, че от Сдружението подкрепят предложенията в Законопроекта, тъй като трябва да се предприемат всякакви мерки за намаляване на административната тежест. Тя заяви, че в тази връзка, според тях трябва да се направят промени и в някои текстове на Закона за местните данъци и такси.  

Георгиева обърна внимание, че промените са свързани с правомощията на служителите на общинската администрация по проверка на предоставена служебна информация. Тя обясни, че служителите в общинските администрации все още нямат пълен достъп до регистри, поддържани от други първични администратори на данни. Като това означава, че за всяка проверка, трябва да се изисква одобрение за достъп от Министерството на електронното управление, който да бъде нормативно регламентиран. И за това от Сдружението предлагат преди приемане на Законопроекта да бъдат направени и промени, които да дадат автоматизиран достъп до данните.  

Относно предложението за промяна в Закона за местните данъци и такси, свързана с превозните средства, където се предлага данъкът на автомобила да се внася в приход на бюджета на общината по постоянен адрес на собстеника, Георгиева заяви, че в момента не се изисква деклариране от собствениците на автомобили, а ги облагат на база данните, които получават от регистъра на КАТ. В този ред, тя обобщи, че регистърът има нужда от модернизация.  

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *