ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Сектор „Плодове и зеленчуци“ има висока добавена стойност

овошки ябълка земеделие

Сектор „Плодове и зеленчуци“ има висока добавена стойност и осигурява най-много работни места в земеделието, като заетите в него са трима човека на хектар. Това заяви заместник-министърът на земеделието Тодор Джиков при откриването на четвъртото издание на Международната конференция InteliFresh 2022. Секторът има и важно социално значение и служебното правителство, отчитайки това, се стреми да разработи интервенции и мерки в Стратегическия план и Националния план за възстановяване и устойчивост, чрез които да се подпомогнат заетите в него и да се увеличи делът му, допълва той.

Аграрният заместник-министър посочи, че е от изключително значение да се повиши устойчивостта на земеделските стопанства. По думите му подотрасълът дава възможност на малките и средните земеделски стопанства и фермерите да получават устойчиви доходи.

„Днешният форум насочва вниманието към важността на пазарите,

защото след като се произведе нещо то трябва да се реализира. Инициативата предоставя платформа за дискусии и обмен на опит между водещи компании в Нидерландия с български партньори. Това е важно не само за производителите и търговците, а и за потребителите“, подчертава Тодор Джиков.

Политиката на държавата е да се постигне ръст в производството на български плодове и зеленчуци, оттам да се увеличи делът на пазара на родни продукти и като резултат – износът да нарасне.

Българският сектор „Плодове и зеленчуци“ е изправен пред повишени очаквания за трансформация. Независимо дали става въпрос за отговор на нарастващото търсене, повишаване на конкурентоспособността или за адаптиране към промените в климата, българските фермери се стремят да модернизират производството си и правят иновации повече от всякога. Според земеделския заместник-министър, правителството се стреми да направи пътя на фермерите възможно най-лесен и да осигури необходимото финансиране по приоритети. Той отбеляза, че са наблюдава и нарастване на интереса към схемите за обвързано подпомагане както при площите, така и при бенефициентите.

Политиката на Министерството на земеделието по отношение на подпомагането с държавни помощи в сектор „Земеделие” е насочена предимно към малките и средни стопанства и се осъществява в съответствие с политиката на Европейския съюз за насърчаване и устойчиво развитие на малките и средни стопанства. Тодор Джиков акцентира върху това, че Министерството на земеделието работи в посока развитие на модерно и устойчиво земеделие, въвеждане на иновативни технологии, интелигентно управление на ресурсите и опростяване на институционалната рамка – условия, които да позволят на българските фермери да получават стабилни и високи доходи и да бъдат достатъчно конкурентоспособни на общия европейски пазар, а също така и извън него.

Проведе се и дискусия на тема „Как да се удвои производството на плодове и зеленчуци в България за 5 години“. „Сектор „Плодове и зеленчуци“ е традиционен за България и за региона. "Вярваме, че инициативите на настоящето правителство, както и на следващите кабинети, ще помагат на сектора да расте и да се развива“, коментира заместник-министър Георги Събев.

С представители на нидерландската търговска мисия той е обсъдил теми от взаимен интерес, като устойчивостта и сигурността на храните и подкрепата за земеделските производители. „Споделянето на знания и добри практики е начин да вървим напред“, коментира той. Помощта на университетите и изследователските институти също има важна роля за разгръщането на потенциала на отрасъла. Според него има много възможности за двустранно сътрудничество между България и Нидерландия, които могат да се предприемат за подкрепа на сектора.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *