ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Шефът на МААЕ обяви за предстояща среща с Путин

Рафаел Гроси

Генералният директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси, който участва в международната конференция "Средиземноморски диалози" в Рим, е казал пред кореспондент на ТАСС, че се водят преговори за организиране на срещата му с руския президент Владимир Путин.
"Очаквам с нетърпение срещата. Не знам точно кога ще е, продължаваме преговорите. Разбира се, ще трябва да се срещна с него отново", е заявил той.

По-рано в интервю за La Repubblica ръководителят на МААЕ е изразил надежда, че до края на годината ще бъде намерено решение на въпроса със сигурността на Запорожката АЕЦ и не изключва нови срещи с Путин и украинския лидер Володимир Зеленски в близко бъдеще.

На 11 октомври Гроси беше в Санкт Петербург, където се срещна с Путин. Генералният директор на МААЕ нарече контактите с руския лидер изключително важни от гледна точка на осигуряването на безопасността на ядрените енергийни обекти, включително Запорожката АЕЦ.

Рафаел Гроси заяви, че експертите са близо до приемливо споразумение между Украйна и Русия за създаване на зона за сигурност около Запорожката АЕЦ, съобщава Bloomberg. „Ние се доближаваме до нещо, което може да бъде приемливо“, е казал Гроси.

Гроси подчертава, че МААЕ няма "никаква информация", че руските сили се готвят да напуснат Запорожката АЕЦ. По-рано ръководителят на МААЕ заяви, че руската страна е информирала агенцията за назначаването на Юрий Черничук за директор на Запорожката АЕЦ. Той също така отбеляза, че украинският оператор "Енергоатом" е отхвърлил това назначение.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *