ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Шест фирми “искат” моста на Колю Фичето в Севлиево

проект строеж обществена поръчка апи оферта ремонт

Шест са отворените оферти в обществената поръчка за изработване на технически проект на основния ремонт на моста над река Росица в Севлиево. Съоръжението е на третокласния път III-404 Севлиево – Богатово и е построено от майстор Колю Фичето през 1857 г., уточняват от Агенция "Пътна инфраструктура".

Първоначално мостът е бил с дължина 110 м и през 1939 г. е удължен до 185 метра. През 1972 г. е уширен до габарит 18.65 м с четири ленти за движение – по две ленти в посока, и два тротоара. Необходимостта от изграждането му възниква през Кримската война /1853-1856 г./, когато съществуващият тогава дървен мост е трябвало да бъде заменен със стабилно каменно съоръжение поради преминаването на войски, пътници и товари. За главен майстор на строежа, започнал през 1856 г., е избран майстор Никола Фичев.

Прогнозната стойност на обществената поръчка е 76 000 лв. без ДДС, а срокът за изпълнение на проучвателно-проектантските работи е 150 календарни дни.

Отворените оферти са на:

  • „Трансконсулт Група – 22“, с участници: „ТРАНСКОНСУЛТ – ГРУПА“ ЕАД и „ТРАНСКОНСУЛТ-22“ ЕООД;
  • „ПЪТПРОЕКТ“ ЕООД;
  • „ВИА-ПЛАН“ ЕООД;
  • Обединение “Ий Кей Джей – Виа – Ей Джей“ ДЗЗД, в което са: „Ий Кей Джей България Кънсълтинг Енджиниърс“ ЕООД, „ВИА ПРО ИНЖЕНЕРИНГ“ ЕООД и „Ей Джей Консулт“ ЕООД;
  • „АЛВЕ КОНСУЛТ“ ЕООД;
  • „ФРИБУЛ“ ООД.

Изработването на техническия проект е първата и задължителна стъпка за предприемането на качествени строителни работи. Въз основа на готовия проект ще се определят конкретните строително-монтажни работи, стойността и срокът им за изпълнение. Целта на обществената поръчка е да се изработи проект за изпълнение на необходимите ремонтни работи за подобряване състоянието му и възстановяване носимоспособността и дълготрайността на моста, както и за извършване на авторски надзор по време на строителните работи. С ремонтно-възстановителните дейности трябва да се осигурят безопасни условия за движението и добро отводняване на мостовото съоръжение.

С оглед бъдещата експлоатация на моста е необходимо да се разработи проект за ремонтно-възстановителни работи, който да съдържа цялостната рехабилитация на пътното платно, полагане на нова хидроизолация, асфалтова настилка, дилатационни фуги, тротоарни блокове, предпазна ограда и парапет, възстановяване на бетонното покритие по пътната плоча, гредите и стълбовете с торкретбетон, както и защитно покритие по всички открити бетонни повърхности. Необходимо е да се предвиди изграждане на колекторна отводнителна система на съоръжението, мерки за подобряване на сеизмичното осигуряване, дейности по запазване на всички инженерни мрежи в зоната на съоръжението.

Мостът над река Росица е със статут на „единична недвижима културна ценност“, декларирана като „архитектурно-строителен паметник на културата“ от епохата на Възраждането. В списъците на Националния институт за недвижимо културно наследство е записан под имената „Мост с лъвовете на река Росица“ и „Каменен мост на река Росица от Кольо Фичето“.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *