ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Шишков: За големите инфраструктурни обекти ще бъде платено

Президентство Росен Христов

За големите инфраструктурни обекти ще бъде платено. Това увери в интервю за БНР служебният регионален министър Иван Шишков. Той визира автомагистрала "Хемус" – първи, втори и трети лот, както и пътя Ботевград – Видин. "За тях ще бъде разплатено всичко, което е извършено, с приспадане на авансите, които са получили фирмите. Това е глътка въздух за тях. Ще е спасение като срокове, за да могат да продължат да работят. Знаете, че не ми беше приятно да открия, че магистралата "Хемус" беше "зазимена", когато трябва да бъде строена", посочи министърът. И поясни, че в бюджета на Агенция "Пътна инфраструктура" има пари и може да се получи така, че до края на годината те да не бъдат усвоени, защото има предвидени пари за основни ремонти, а няма проекти за такива. "При това преструктуриране на бюджета на АПИ там, където е изключително важно и необходимо да им бъде платено, за да могат да продължат инфраструктурните обекти, ще бъде направено", изтъкна той.

Шишков обяви, че в рамките на идния месец ще повдигне въпроса за планирането на всички магистрали у нас. "Ще разберете колко много сме назад с цялостното планиране. Държавата не може да строи на парче магистрали, не може да няма никаква концепция – нито като проекти, нито като време, в което трябва да се направят. Образно казано една община си има общ устройствен план, а пътищата си нямат план", отбеляза той.

Процедурите за зимното поддържане на пътищата са пуснати. Служебният министър смята, че кандидати ще има. "Работим доста позитивно, с цел да изгладим всички натрупани проблеми", каза той.

Направеното като вариант за индексация за строителните фирми нямаше как да бъде приложено, заяви още регионалният министър. По думите му индексацията ще касае всички сектори и доста сериозно самите общини: "Тази индексация не касае само МРРБ, тя ще касае общините. Не става въпрос за обекти само на министерството, а за проблеми с договори между общини и строителни фирми. Другата част, където индексацията ще влезе в активно действие, ще бъде в частта с европейските пари."

По повод напредъка по завършването на газовата връзка с Гърция Шишков уточни, че "категоричен график по дни не са оставили". "Преди няколко седмици бяха позагубили ритъм, когато започнаха разговорите с компанията. Сега малко по малко си връщат ритъма и се надявам да завършат обекта. Искам до средата на септември всичко да е готово, за да може всички документи за приемателната комисия да са готови. С надзора се работи непрекъснато", коментира той.

По темата за санирането министърът подчерта, че до март 2023 г. то е със 100% финансиране от държавата, а от март е с 20% съучастие на етажната собственост. "От предишната програма останаха сгради, които бяха с готови проекти, с разрешение за строеж. Те могат да бъдат финансирани, ако по най-бързия начин си приведат документацията в съответния ред. Който успее да влезе в срока до март 2023 г., ще има финансиране, което ще е 100%, другите ще останат с финансиране 80%. Но и при 80% е достатъчно изгодно за самата етажна собственост", поясни той.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *