ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Швеция и Дания разследват течовете от “Северен поток”

пазари

Официалните власти в Швеция и в Дания съобщиха за течове от газопроводите "Северен поток 1" и "Северен поток 2" и предупредиха корабите да избягват засегнатите зони в близост до датския остров в Балтийско море – Борнхолм. За тези проблеми в "Северен поток 1" сигнализира шведската администрация на 27 септември, часове след като датската енергийна агенция предупреди, че е установила разлив на гориво в нефункциониращата, но пълна с газ тръба "Северен поток 2". Не се очаква течовете да засегнат газовите доставки за Европа. Шведите предупредиха също и прелитащите над района самолети да спазват "безопасна височина" от 1000 метра, а Дания засили мерките за безопасност на енергийните си инсталации.

Берлин отказа да пусне в експлоатация "Северен поток 2" малко преди пълномащабната инвазия на Русия в Украйна. Москва пък спря газовите потоци по "Северен поток 1" в началото на септември, задълбочавайки енергийната криза на Стария континент. Очаква се обаче на 27 септември да заработи нов газопровод между Норвегия, която вече е най-големият доставчик на синьо гориво за Европа, и Полша.

Операторът на "Северен поток" съобщи в късните вечерни часове на 26 септември, че контролният център е отчел "спад на налягането в рамките на един ден и в трите линии на системата от тръбопроводи Северен поток, което е безпрецедентно" и че "разследва причините". И допълва, че "не е възможно да прецени кога ще бъде възстановена дейността на инфраструктурата за газови доставки"

Именно тези съоръжения са в основата на енергийните битки между Русия и европейските държави. Няколко поредни правителства на Германия настояваха, че "Северен поток 2" е чисто търговско дружество, въпреки че Вашингтон и приятели предупреждаваха, че той всъщност е част от опитите на Кремъл да увеличи зависимостта на Стария континент от руските енергийни източници. Накрая германският канцлер Олаф Шолц взе изненадващото решение да канцелира процеса на одобрение на тръбата два дни преди Москва да нахлуе в Украйна.

Впоследствие започнаха обвиненията срещу Кремъл, че използва енергийните доставки като оръжие след като през лятото на два пъти оряза газовите потоци по "Северен поток 1" и накрая ги спря напълно с обещание да ги поднови след като западът отмени санкциите срещу Русия. Това предизвика мощни ценови колебания на енергийните пазари и провокира министрите на Скандинавските държави да предупредят за потенциален ефект "Лиймън брадърс" и да предоставят милиарди евро в подкрепа на енергийните дружества. Германия пък национализира най-едрия си вносител на газ "Унипер", за да предотврати колапс на националния енергиен сектор.

Базовите европейски газови цени се повишиха с 6.4% на 27 септември след четири поредни дни на спад.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *