ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Съветът за тристранно сътрудничество се събира извънредно

Министерски съвет

Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) ще се събере на извънредно заседание от 11:00 ч. Срещата ще се състои в Гранитната зала в сградата на Министерския съвет. Социалните партньори ще обсъдят увеличението на пенсиите, ръста на минималната работна заплата (МРЗ), помощта за отглеждане на дете. Съгласно посочения от пресцентъра на Министерския съвет (МС) дневен ред, ще бъдат обсъдени шест законопроекта, внесени в Народното събрание.

Първа точка е Законопроект за изменение и допълнение на Кодекса на труда, внесен от Корнелия Нинова и група народни представители от „БСП за България“. С него се предлага МС да определи МРЗ за страната за 2023 г. "като същата не може да е по-малка от 50 на сто от средната брутна работна заплата за страната за предходните 12 месеца".

Ще се обсъждат и два законопроекта на „БСП за България“ за промени в Кодекса за социално осигуряване. С единия се предлага ново преизчисляване на пенсиите. С другия се правят две предложения – обвързване на размера на обезщетението за отглеждане на дете от 1 до 2-годишна възраст с размера на МРЗ и възможността обезщетението да се изплаща на бащата (осиновителя) или на лицето, което е поело грижите за детето, когато, вместо от майката (осиновителката), допълнителният платен отпуск за отглеждане се ползва от тях.

НСТС ще разгледа и предложените от „БСП за България“ промени в Закона за семейни помощи за деца, с които се предвижда предоставянето на еднократна помощ за всяко второ и трето дете, в размер на 10 МРЗ за работещи родители, които са осигурени минимум 24 месеца преди раждането. Предлага се още помощта за началото на учебната година за деца от семейства с ниски доходи да се разшири не само за 1 клас, както е сега, но и за децата от 2, 3 и 4 клас. 

Социалните партньори ще обсъдят още две предложения за промени в Кодекса за социално осигуряване – на ДПС и на „Продължаваме Промяната“ (ПП). От ДПС предлагат редовната наборна военна служба да се зачита за действителен стаж. Законопроектът на ПП предвижда промени в действащия механизъм за осъвременяване на пенсиите или така нареченото „Швейцарско правило“. Чрез промените доходите на пенсионерите ще се индексират със 100% от нарастване на средния осигурителен доход или със 100% от нарастването на инфлацията, в зависимост от това кой показател нарасне повече, посочват от ПП.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *