ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Свързаността между страните от Дунавския регион е изключително важна

Дунав - заседнали кораби - ниска вода - прагове

„Горди сме, че диалогът между страните от Дунавския регион не е спирал. Днешната среща е израз на най-високата политическа воля да работим в тясно сътрудничество дори в период на криза.“ Това каза заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Десислава Георгиева по време на годишната среща на министрите, отговорни за Стратегията на ЕС за Дунавския регион.Тя се състоя в рамките на 11-тия годишен форум на Стратегията на ЕС за Дунавския регион. 

В период, в който на дневен ред стоят изключително много въпросите за мира, сигурността, енергийните и хранителните доставки, преодоляването на тежките икономически последици и борбата с инфлацията, засилването на свързаността между страните от Дунавския регион е изключително важно, посочва тя.

Междусистемната газовата връзка Гърция – България е пусната в експлоатация в началото на октомври. „Тази инфраструктура дава нови перспективи и ни прави по-силни по отношение на енергийната сигурност“, подчертава Георгиева. И така се осигурява диверсификация на енергийните ресурси не само за дунавските държави, но и за целия ЕС по време на криза и несигурност в доставките. „Вярваме, че такива важни и значими проекти трябва да бъдат част от Дунавската стратегия“, коментира регионалният заместник-министър.

Продължаването на сътрудничеството и засилването на свързаността е сред основните задачи в България. Страната ни работи с Румъния за подобряването ѝ в региона по отношение на пътната и мостовата инфраструктура по оста север-юг. Това е начин да се гарантира сигурността и веригите на доставки. „Заедно с Румъния успяваме също да осигурим допълнителни средства за стратегическите инвестиции за подобряване на корабоплаването по река Дунав в новата съвместна програма 2021-2027 г., които ще бъдат важни за целия регион“, посочва Георгиева.

Дискутирани са устойчивото развитие на Дунавския регион, задълбочаването на сътрудничеството и взаимодействието между макрорегионалните стратегии на Европейския съюз, предизвикателствата по отношение на енергетиката, навигацията по река Дунав и сигурността на храните. 

Във фокуса на бяха новите предизвикателства пред Дунавския регион – проблемите с миграцията, транспортната свързаност, енергетиката, цифровия преход и сигурността на храните, включително износа на селскостопански стоки от Украйна по така наречените „коридори на сигурността“. Всички  те изискват единна реакция от страните, участващи в Дунавската стратегия, включително чрез използването на нови възможности за укрепването на макрорегионалното сътрудничество.

Участниците продължават дискусиите по темите за енергийната сигурност и устойчивата икономика на региона, човешкия капитал, пазара на труда и включването на младите хора в изпълнението на целите на стратегията, както и интегрирането на целите на Дунавската стратегия в програмите с европейско финансиране за периода 2021-2027 година.

В рамките на форума Украйна предаде Председателството на Словения, чийто мандат ще продължи до края на 2023 година.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *