ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Търгове в “Напоителни системи” са провеждани в полза на определени фирми

Иван Иванов

Сериозни нарушения при провеждането на обществени поръчки в "Напоителни системи" е показал назначеният вътрешен одит на дружеството, съобщи министърът на земеделието Иван Иванов.

По думите му одитът показал, че търговете са провеждани в полза на определени фирми като са дисквалифицирани едни участници за сметка на други. Това може да доведе до източването на "Напоителни системи" и неговата декапитализация, както и да постави под риск получаването на европейско финансиране, коментира агроминистърът.

Преди близо седмица Иванов спря поръчки на "Напоителни системи" за 107 млн. лв. от ЕС. Търговете са били направени за изпълнение на инвестиции за възстановяване на напоителни канали по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР 2014-2022). Поводът за спиране са нарушения в критериите за провеждане на обществени поръчки, обясни тогава министърът и добави, че сигналите с потенциалните нарушения са предадени на МВР и ДАНС.

Старото ръководство на дружеството е отказало да подпише писма за прекратяване на спорните обществени поръчки и затова е отстранено. Назначен е нов борд, начело с Николай Чалъков.

Нито една от спорните поръчки не е достигнала до етап на сключване на договор за финансиране с Държавен фонд "Земеделие", така че след като отношенията с избраните фирми бъдат прекратени, няма да има риск за европейското финансиране. Средствата могат да се усвоят до края на 2025-а година, така че има време да се проведат нови обществени поръчки, поясни в четвъртък пред БНТ министърът на земеделието Иван Иванов.

Според него "Напоителни системи" трябва да се раздели с половината от 70-членната си администрация. Щатът там е раздут, а заплатите неоправдано високи – служителите в администрацията взимат средно около 2500лв. – 3000лв. на месец, а инженерите в областните звена – около 800 -900 лева. В същото време в бюджета на дружеството има големи задължения и много от активите му са запорирани.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *