ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Туризмът ни се връща към предпандемичните нива

виненн туризъм

Между януари и септември общият брой регистрации на туристи в местата за настаняване у нас е над 6.2 млн., което представлява ръст от близо една трета спрямо същия период на миналата година, обявиха от Министерството на туризма.

Общото равнище на възстановяване на туристопотока към е 91 на сто спрямо периода отпреди пандемията и успешната 2019 година. Нещо повече – вътрешният туризъм вече е над равнището от 2019-а, а възстановяването на входящия туризъм също постепенно се случва и нивото му е около 74 на сто спрямо същата предпандемична година. Приходите от входящ туризъм за периода януари – септември възлизат на над 4.4 млрд. лева, по данни на БНБ. „Всичко това ни показва едно – и то е, че туристическият бизнес съумя да намери сили, за да се съвземе от шока и да демонстрира своята жизнеспособност, гъвкавост и готовност да се променя и израства“, коментира Ирена Георгиева.

Хотелиери и ресторантьори не престанаха да работят въпреки множеството затруднения и предизвикателства, породени от кризите, пред които се изправиха. По думите й „те намериха онези бизнес модели, които им позволиха да продължат да посрещат гостите от България и от света, предлагайки своето гостоприемство и готовността си да окажат подкрепа на бягащите от войната украински граждани.“

Министерството на туризма беше отличено с грамота за „Най-добро партньорство и подкрепа през 2022 г.“ по време на официалната церемония по връчването на 27-те Годишни награди за професионални постижения в областта на туризма на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

С цел утвърждаване на позициите на България като дестинация за конгресен туризъм, страната ни участва на IBTM – Incentives, Business Travel & Meetings в Барселона. С рекламен щанд наред с Министерство на туризма се представиха „Травъл Тайм България“ ЕООД, Общинско предприятие „Туризъм“ при Столична община, „Царевград Търнов“ ЕООД, Община Варна и Сдружение „Българско конгресно бюро“. Изложението е специализирано за професионалисти в областта на бизнес пътуванията и конгресния туризъм, организатори на събития и конференции.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *