ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Търсенето на петрол ще достигне 110 млн. барела на ден до 2045 г

опек

Глобалното търсене на петрол може да нарасне с 13 милиона барела на ден до 2045 г. в сравнение с нивата от 2021 г. и да достигне 110 милиона барела. В същото време основният ръст на търсенето ще настъпи до 2025 г., а платото му се прогнозира от 2035 г., според дългосрочната прогноза на ОПЕК.

Така според прогнозата на организацията до 2025 г. годишният ръст на търсенето на петрол ще бъде около 2.1 млн. барела на ден. Между 2025 и 2030 г. ще се забави до 0.6 млн. барела на ден, а през 2030-2035 г. – ще е нагоре до 0.2 милиона барела. „След това прогнозите показват доста дълъг период на плато в търсенето на петрол на световно ниво“, се казва в доклада.

В страните от ОИСР търсенето на петрол ще започне да намалява след 2024 г., докато страните извън ОИСР ще осигурят ръст на търсенето благодарение на разширяващата се средна класа, високия растеж на населението и силния потенциал за икономически растеж.

Страните извън ОИСР също ще осигурят глобален ръст на търсенето на енергия, който може да бъде 23% до 2045 г. в сравнение с нивата от миналата година. Докладът отбелязва, че тези страни ще увеличат търсенето на енергия с 69 милиона барела на ден до 2045 г., като само на Индия се падат 28% от този растеж. Според експертите на ОПЕК най-бързо растящите видове енергийни ресурси по отношение на търсенето до 2045 г. ще бъдат възобновяемите енергийни източници (вятърна и слънчева) – търсенето им ще нарасне с 31 милиона барела на ден. Търсенето на газ и нефт ще е около два-три пъти по-малко.

Снабдяване с енергия

Доставката на енергийни ресурси в света трябва да се увеличава всяка година средно с 2.7 милиона барела до 2045 г., за да отговори на очакваното търсене, казва генералният секретар на ОПЕК Хайтам ал Гайс в дългосрочна прогноза.  

Според него само петролната индустрия ще трябва да въвежда в експлоатация 5 милиона барела на ден всяка година, за да поддържа световното производство на 100 милиона барела на ден. Генералният секретар на ОПЕК отбеляза, че общите инвестиции в петролната индустрия до 2045 г. се оценяват на 12.1 трилиона долара. Както следва от доклада, 9,5 трилиона долара ще трябва да бъдат вложени в производството на петрол, 1.6 трилиона долара – в преработката, 1 трилиона долара  – в транспорта.

„Хроничното недостатъчно инвестиране в петролния сектор през последните години, на фона на спада в индустрията, пандемията от коронавирус и въвеждането на политики, фокусирани върху спиране на инвестициите в разработването на изкопаеми горива, буди сериозна загриженост“, казва Ал Гайс.

Докладът на ОПЕК също така отбелязва, че в настоящите геополитически условия държавите са по-фокусирани върху осигуряването на енергийна сигурност въпреки спешната необходимост от увеличаване на мерките за опазване на климата. „Сега се обръща повече внимание на трите проблема за енергийна устойчивост: енергийна наличност, енергийна сигурност и намаляване на емисиите. Това се потвърждава от факта, че много страни публично признават необходимостта от всеобхватни и гъвкави подходи в тази област, включително увеличаване на инвестициите в нефт и газови проекти в бъдеще“, се посочва в доклада на ОПЕК.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *