ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Учредява се Арменско-българска търговска камара

протокол за учредяване на Арменско-българска търговско-икономическа камара подписаха председателя на УС на АИКБ Васил Велев и президента на Републиканският съюз на работодателите в Армения  Гагик Макарян

Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) и Републиканският съюз на работодателите в Армения учредиха Арменско-българска търговско-икономическа камара, съобщиха от работодателската организация. Документът беше подписан от председателя на УС на АИКБ Васил Велев и президента на Републиканският съюз на работодателите в Армения  Гагик Макарян в присъствието на президентите на България и Армения – Румен Радев и Вахагн Хачатурян. Официалната церемония е част от визитата на арменския президент у нас по повод 30-ата годишнина от установяването на двустранните дипломатически отношения.

Плановете са организацията да насърчава бизнес сътрудничеството между двете държави, като фокусът ще пада върху няколко "тематични" области – машиностроене, зелена икономика, търговия с хранителни продукти, туризъм, обмен на работна сила, обучение на специалисти в "съответните" български и арменски центрове, осигуряването на персонал за редица технически професии.

По данни на Министерство на икономиката и индустрията през 2021 г. стокообменът между България и Армения възлиза на 42.56 млн. долара. Лидерските позиции се падат на нефтените масла, тракторите, хидравличните турбини, медикаментите и медицинските инструменти, етиловия алкохол, трикотажа и текстила.

Преките арменски инвестиции в България до 2021 г. са едва 15.4 млн. евро.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *