ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Унгария ще помага за строежа на петролопровод до Сърбия

пазари

Будапеща обещава, че ще помогне за изграждането на тръбопровод за пренос на руски суров петрол до Сърбия. Целта на мероприятието е да се гарантират непрекъсваеми доставки на черно злато до Белград въпреки санкциите на Европейския съюз. Сърбия получава руското гориво основно през Хърватия и Адриатическо море – връзка, която ще бъде замразена когато през декември влезе в сила ембаргото върху петролните товари от Русия. Унгария обаче ще продължи да се снабдява с руско черно злато през тръбопровода "Дружба", който е изключен от европейската забрана.

"Новият петролопровод ще даде възможност на Сърбия да получава по-евтино гориво като се свърже към тръбата на "Дружба", коментира говорителят на унгарското правителство Золтан Ковач на 10 октомври. Той допълва, че проектът е част от дългосрочните амбиции на страната му да диверсифицира енергийната структура на региона.

Изказването му потвърждава официалното изявление на сръбския президент Александър Вучич от миналия уикенд, че плановете са да свържат двете страни в рамките на две години. Защото "Хърватия се е оказала ненадежден доставчик".

И Сърбия и Унгария са силно зависими от руските изкопаеми горива и енергийното партньорство с Москва. Вучич и унгарският премиер Виктор Орбан проведоха среща през миналата седмица, на която се договориха да сближат енергийните сектори на двете държави. В тази връзка Орбан коментира, че "обсъждат дългосрочно и мащабно енергийно сътрудничество със Сърбия". Той допълва, че иска да свърже системите на двете страни, а от гледна точка на собствеността – голямата енергийна продукция и транспортните системи.

Вучич обяснява, че планът е да се свърже Сърбия с южна Унгария, което ще струва 100 млн. евро, с потенциално разширение до албанското пристанище Дуръс на Адриатическо море през Северна Македония. Зимните доставки обаче създават по-непосредствено предизвикателство. Защото, според думите на Вучич, Сърбия има 200 хил. тона резерви от суров петрол и достатъчно гориво за около два месеца.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *