ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

В София се ражда нов квартал

Балканкрар холдинг - Галакси инвестмънт

Преди няколко дни стана ясно, че поредната широкомащабна строителна инвестиция в София е на път да роди цял нов квартал – с близо 600 жилища и неизвестно колко хиляди автомобила. Това става ясно от съобщение на Софийската регионална инспекция по околна среда и води, свързано с инвестиционното намерение на фирма „НМ 151“ ЕООД за изграждане на комплекс „Galaxy city“. Според официално обявеното намерение, става въпрос за „изграждането на комплекс от жилищни сгради с подземни гаражи на две нива, търговски площи, офиси и подземен резервоар“ в район „Красно село“.

За тези инвестиционни мераци „БАНКЕРЪ“ предупреди още преди две години в публикацията си "Нови комплекси поникнаха върху руините на „Балканкар".

По това време главният прокурор Иван Гешев вече беше обещал да започне „сериозни разследвания за нашенската приватизация“, така че се опитахме да насочим вниманието му и към умишлено съсипаните промишлени гиганти от епохата на социализма, чиито активи по време на прехода

или бяха откраднати, или "изкупени" на смехотворни цени.

Един от тези гиганти е „Балканкар холдинг“ АД – фирма, чиято същинска агония започна през 2002 г. – с обявяването й в несъстоятелност по искане на кредиторите, и приключи през февруари 2020 г. – със заличаването й в Търговския регистър.

Признатите от съда вземания тогава бяха за близо 120 млн. лв., а магистратите решиха тези задължения да бъдат погасени не чрез оздравяване и работа, а чрез ликвидация и разпродажба на активите.

По ред лесно обясними причини, вниманието на купувачите бе привлечено първо от най-атрактивните имоти на дружеството. И най-вече – перлата в короната: 200-те декара в столичния  кв. „Красно село“, върху които бе разположен  един от елитните заводи на АД-то – "Балканкар 6-ти септември“ .

През пролетта на 2005 г., синдикът на фалиралия "Балканкар холдинг" и държавата продават собствеността си в "Балканкар 6-и септември" на "Софийски акрополис" – дъщерно дружество в България на литовската VP Group, чиито собственик е Нериус Нумавичиус – най-богатият литовец по принцип, а в частност – у нас собственик на търговската верига "Т-маркет".

Според  тогавашната  информация,

цената на сделката е била близо 8 млн. лева.

През 2006 г. "Софийски Акрополис" ЕООД получава сертификат за "Инвеститор първи клас" от Българската агенция за инвестиции. Проектът е наречен "Акрополис" и включва търговски комплекс с хипермаркет и център за отдих и развлечения с ресторанти, киносалони, боулинг, ледена пързалка, както и жилищен микрорайон, офис център с 30-етажна панорамна кула, подземен и наземен паркинг и др.

Общата площ на терена е 200 дка, а общата разгъната площ ще бъде 831 000 кв. м, от които 350 000 кв. м – жилища, 98 000 кв. м – търговски и развлекателен център, 58 000 квадрата – офиси и 250 000 кв. м – паркинг. Първата фаза е планирана за периода 2007-2009 г., а окончателното завършване и пускане в експлоатация – до 2012 година. Стойността на инвестицията е 1 млрд. лв. – собствени средства и банков ресурс.

Малко по-късно, от компанията коментират, че трудно може да намерят банка, която сама да финансира проект от такъв мащаб, и затова ще трябва да търсят синдикиран заем. После дойде световната финансова и икономическа криза и кредитите поскъпнаха до такава степен, че през ноември 2008 г. инвеститорът замрази проекта и разпусна служителите в очакване на по-добри времена.

Очевидно обаче тези добри времена така и не настъпват, защото инвеститорът започва да разпродава огромния терен под формата на обособени терени.

Както можем да се досетим, сред купувачите няма случайни хора. „БАНКЕРЪ“ доста отдавна и доста подробно описа кой, как и срещу колко се е сдобил с късче от този "златен имот". Ето защо днес ще се спрем само на терена, станал причина от "Галакси инвестмънт груп" да се похвалят, че са

сключили най-голямата имотна сделка за 2019 година.

Става дума за 193 дка, разположени  между кварталите "Красно село" и "Овча купел". Казано накратко, „Галакси инвестмънт груп“ придобива дружеството "НМ 151", в чиито активи се числи този имот. Реална цена обаче така и не беше обявена.

Фирмата купувач е притежание на собствениците  на "Винпром Пещера" Антон Щерев и Атанас Петров. Ако съдим по баланса на придобитото дружеството ("НМ 151") парцелът фигурира като инвестиционен имот в процес на изграждане и е оценен на 12.1 млн. лева. Източници от пазара още по това време твърдяха, че първоначално литовският собственик е искал за него около 14-15 млн. евро. Окончателният договор за продажбата на фирмата е публичен, но от него става ясно, че цената на сделката е записана в предварителния договор, а той не е приложен.

Купувачите Щерев и Петров са известни най-вече с интересите си

в производството на алкохол и окрупняването на земеделски земи.

"Галакси инвестмънт груп" е инвестиционната им компания, която развива и управлява проекти за недвижими имоти – хотели, жилищни и ваканционни комплекси, офисни сгради, търговски и индустриални площи.

В портфолиото й са петзвездните хотели "Хилтън" и "Интерконтинентал" в София, хотел Barcelo Beach в Слънчев бряг. В Пловдив сред новите проекти са "Офис парк Пловдив" (офис сграда от клас А), жилищният комплекс Royal Garden и т.н. и т.н.

Още през 2019 г. управителя на "Галакси инвестмънт груп" – Константин Бояджиев, обяви, че фирмата възнамерява да превърне  терена  в модерна, многофункционална площ с търговска зона, жилища и офиси.

Днес вече от инвестиционното предложение стават ясни и конкретните детайли: на терена на бившия завод "Балканкар 6-ти септември" (на кръстовището на бул. "Житница" и бул. "Никола Мушанов" в район "Красно село")

ще бъдат построени 13 блока, в които ще има 581 апартамента,

неизвестно количество офиси и хикс квадратни метра търговски площи.

По протежението на бул. "Никола Мушанов" се планира издигането на три сгради, всяка от които се състои от два корпуса (т.е. общо 6 блока), единият от които ще е висок 50 м (или 16 етажа), а другият – 44 м (или 14 етажа), личи от книжата.

В северната част на имота – към нова улица, е предвидена сграда, състояща се от три 30-метрови секции (т.е. 3 блока), чиито фасади частично са в контакт една с друга, се казва още в предложението.

В югоизточната част на терена ще са разположени три по-ниски блока – на по 7 етажа, а последният 8-етажен блок ще е разположен в най-южната част на имота.

Инвеститорът обещава още в южната част на терена да бъде изграден самостоятелен парк със спортна зона, който да се превърне в притегателен център за целия квартал. Според внесеното предложение, компанията собственик ще предостави на обитателите

повече от изискуемите по закон паркоместа за автомобили и велосипеди.

Проектът предвижда в бъдещия жилищен комплекс да бъде изградена и частна детска градина – за пет групи от по 12 деца.

Какво от тези бляскави обещания ще стане факт – ще разберем след като окончателните проекти бъдат одобрени и след като по тях се произнесе главният архитект на София Здравко Здравков.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *