ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Велкова: Не може да се променя бюджета между двете четения

Парламент изслушване на Росица Велкова министър на финансите

Служебният финансов министър Росица Велкова заяви пред репортери в парламента, че промени в настоящия бюджет между първо и второ четене не би следвало да са възможни съгласно Закона за публичните финанси. Думите ѝ бяха по повод това, че от БСП по-рано днес заявиха възраженията си към т.нар. удължителен закон. Лидерът на левицата Корнелия Нинова обяви, че е предложила на председателски съвет между първо и второ четене на закона, който е внесъл служебният кабинет, парламентарните групи да внесат своите предложения. 

Решението на Министерския съвет е да внесе за гласуване в парламента удължителен закон, който да продължи всички действащи политики, приети със Закона за бюджета за 2022 г., които след това да бъдат актуализирани и надградени. Попитана дали е съгласна депутатите да прекроят бюджета между първо и второ четене, Велкова каза, че в удължителния закон не би следвало да могат да го направят. Съгласно закона, когато Народното събрание приема мерки, които увеличават разходите или намаляват приходите на бюджета, би следвало да направи корекция в Закона за държавния бюджет, уточни тя.

Във връзка с днешните протести на синдикатите пред сградата на Народното събрание министърът каза, че решенията за средносрочна политика следва да бъдат от избрано с парламентарно мнозинство правителство. Днес Конфедерацията на независимите синдикати (КНСБ) и Конфедерацията на труда (КТ) "Подкрепа" отправиха на протеста искания, свързани с доходите на работещите хора, трудовите и синдикалните им права.

Според Велкова по-скоро не е възможно увеличаване на минималната работна заплата през удължаването на Закона за държавния бюджет. "Считаме, че политика следва да се прави от редовно правителство, което има парламентарна подкрепа, защото когато се вземат решения за увеличаване на разходи, особено постоянни текущи разходи, те имат влияние в средносрочен план", подчерта финансовият министър. По думите ѝ основната задача на служебното правителство е да произведе и организира изборите, както и да запази функционирането на държавността.

На въпрос дали тя като ресорен министър ще предложи увеличение на минималната работна заплата и дали Министерският съвет ще вземе такова решение, тя отговори , че това ще бъде обсъждано в процеса на бюджетната процедура, която ще протече в Народното събрание. Увеличение с десет лева на минималната работна заплата влошава бюджетното салдо с 50 млн. лева, счита тя.

По-рано, по време на петъчния парламентарен контрол, Нинова влезе в спор със служебния премиер Гълъб Донев именно по повод минималната заплата. Тя обвини служебното правителство в безхаберие и  настоя да бъде внесено предложение за увеличение на доходите. А Донев ѝ отговори, че такива предложения могат да се правят само от редовно правителство.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *