ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

“ВетИС” е в частни ръце и за нея се плащат милиони

проф. професор Христо Даскалов

Още днес, до края на работния ден, изпълнителният директор на БАБХ проф. Христо Даскалов очаква, че системата "ВетИС" ще заработи отново. Това той обяви в ефира на БНР, след като стана ясно, че няколко браншови организации на животновъдите са изпратили декларация до служебния министър на земеделието Явор Гечев с искане за оставката на Даскалов заради неработещата система.

Проф. Даскалов обясни, че тя е била блокирана след брутална хакерска атака, извършена извън територията на България. Добрата новина е, че от системата няма загуба на данни и някаква "защитна стена" е сработила, въпреки че системата работи със своята най-стара версия и не е била обновявана.

Държавата и в този случай е оставила всичко в ръцете на една частна фирма, която да поддържа системата срещу една огромна сума всяка година. Сумата е с 6 нули, посочи шефът на БАБХ, но отказа да посочи точната сума. Той посочи като проблем факта, че контролният код към системата е в ръцете на частната фирма, а не в Агенцията по храните.

Христов уточни, че след два одита и два доклада, направени на "ВетИС" изводите не са никак ласкави по отношение на поддържането на системата именно защото се използва най-старата налична версия.

Предприети са стъпки за изграждане на нова "ВетИС" система, като е започнало прехвърляне на данните в облака на правителството, уточни Даскалов. Неговото желание е до март 2023 г. новата система да е готова и при нея контролният код да е в ръцете на държавата в лицето на Агенцията по храните.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *