ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

“Водстрой ще строи кея в Поморие срещу 10 милиона лева

Еврофинансирането за рибарските пристанища се оказва апетитна хапка за строителните предприемачи. Битката за европарите разгаря страстите, а победителите в конкурсите за тяхното усвояване далеч не са случайни хора.

Новото пристанище в Помориескоро ще бъде обновено. И този проект се финансира по програма "Рибарство и аквакултури" и е на стойност  9 754 511 лева.  През седмицата стана ясно, че обединение "Асара" с управител Момчил Борисов е спечелило обществената поръчка за реконструкцията му. В него влизат  три дружества "Водстрой 98" АД ( с 34%), с прокурист Петко Геров, "Булдени" ООД, собственост на Иван Николов и Емил Гоцев, и "Билдинг комфорт" ЕООД на Борислав Атанасов. Според Търговския регистър водещият съдружник в обединението "Водострой 98" е 100% собственост на ПМ "Контол" ЕАД, собственост на Иван Мирински. За милионния проект са се състезавали още две фирми – софийската "Станилов" и варненската "Инжстройинженеринг".

Организацията за работата по проекта е започнала от юли миналата година. Тогава  кметът на града Иван Алексиев подписа договор с Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури за финансиране на проект "Реконструкция и модернизация на Рибарско пристанище –  Поморие". Договорът предвижда  100% безвъзмездна финансова помощ –  75% ще се финансират от Европейския фонд за рибарство и 25% от държавния бюджет на Република България. Срокът за изпълнението му е 31 август тази година.

Рибарското пристанище се намира в най-югоизточната част на града, в непосредствена близост до централната градска част. Съществуващият капацитет на пристанището от около 17 лодки е крайно недостатъчен за задоволяване на нуждите на рибарите в района. Сега  общият брой на лодките е над 250. От  тях  15 са по-големи плавателни съдове и са  разположени по самоделни хелинги и пристанищни съоръжения в южната и югозападната крайбрежна зона на града. В пристанището не е развита и необходимата инфраструктура, което допълнително затруднява дейността.

Новият пристанищен комплекс ще се развие на мястото на съществуващото рибарско пристанище. През октомври 2013-а Министерският съвет учреди безвъзмездно право за строеж върху морското дъно на община Поморие, което ще позволи реконструкция, пристрояване и надстрояване на съществуващите и изграждане на допълнителни пристанищни съоръжения.

С изпълнението на проекта капацитетът на рибарското пристанище значително ще се увеличи. След реконструкцията то ще бъде пристан за 112 лодки и за осем малки рибарски кораба. С благоустрояването на пристана ще бъдат осигурени и необходимите условия на рибарите. В проекта е предвидено изграждане на рибна борса за разтоварване и временно съхраняване на уловите, с уреди за производство на люспест лед, обособена зона за продажби, обновена инфраструктура. Ще бъдат създадени защитени пристани за техническо обслужване на плавателните съдове.

Заради непосредствената близост до градския център проектното решение предвижда хармонично вписване на пристанищната територия в градската зона и в структурата на централната градска част. Районът около пристанището ще бъде благоустроен и озеленен, с ново градинско обзавеждане и осветление.

Проектът за реконструкция на рибарското пристанище е с разрешение за строеж от началото на годината.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *