ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Врътки с “развързването” на активите на “Булгартабак холдинг”

Сградата на “Булгартабак холдинг”.

Докато българският парламент от две години насам все повече напомня разгулна циркова трупа, а бъдещето на управлението на държавата продължава да тъне в мъгла,  за някой който отдавна е свикнал да си разиграва коня в разградената ни татковина, това е най- добрата време за нови подвизи.

И как не, след като никоя държавна, а камо ли правоохранителна институция цяло десетилетие така и не посмя да припари до контрола на скандалната приватизационна сделка за „Булгартабак холдинг“.

Така пред широко затворените очи на българските институции, собствениците на тютюневото дружество успяха не просто

да преточат милиони левове в частни джобове,

но и да съсипят бившата ни национална гордост с безапелационно и нагло газене на приватизационния договор. Независимо от факта, че контрактът задължаваше инвеститорът да поддържа предмета на дейност и да изпълнява социални ангажименти към държавата, всичко "това" остана без последствия. А тъй като през 2021-а срокът на тази 10-годишна тегоба най-сетне изтече, пред т. нар. приватизатор лъсна съвършено чисто и светло бъдеще.

Това очевидно е развързало ръцете на участниците в този сговор с държавата, които усилено замитат и последните следи от неговото НЕизпълнение (не че някой се е засилил да ги проверява…), като не пропускат да прехвърлят най-атрактивните му активи в по-подходящи за контрол дружества.

Една любопитна сделка от 12 март миналата година, възбуди любопитството на „Банкеръ“.

Оказа се, че в бурните времена около падането на третото правителство на Бойко Борисов, неузнаваемо префасонираната откъм собственост ( и акционери) тютюнева компания (продадена през 2011 г. за смехотворните 100 млн. евро на дотогава неизвестната австрийска компания "БТ инвест ГМБХ"), започва да прехвърля активи.

Тук е моментът да припомним, че чрез тази приватизационна сделка, австрийците придобиха  5 881 380 броя акции, представляващи 79.83% от капитала на "Булгартабак – Холдинг". След юли 2018 г. обаче всички акции на приватизатора отлетяха към Лихтенщайн и Дубай. А за никого не беше тайна, че както и да се наричат новите фирми-собственици (Stiga Anstalt, Woodford Establishment и Gifted Master LTD),

зад всички тези сделки стои незаменимия за ДПС депутат Делян Пеевски.

С други думи веднага след изтичането на срока на приватизационния договор, "ценителят" на схемите за източване е преценил, че  е дошло време за "развързване" и на имотите на холдинга, за да стигнат те там, за където са били предназначени.

Така се стига до „сделката“ за емблематичната допреди години за столицата сграда – централата на "Булгартабак холдинг", ситуирана на ъгъла на столичната улица "Граф Игнатиев" и булевардите "Васил Левски" и "Патриарх Евтимий".

От пролетта на миналата година тя вече е с нов собственик. Според нотариалният акт (с който "Банкеръ" разполага ) 9-етажната сграда е придобита от прясно регистрираното дружество "Ю. Г. пропърти" ЕООД (според Търговския регистър дружеството е учредено на  1 март 2021 г. и е управлявано от 37-годишния Георги Зисов) срещу сумата от  22 млн. лева.

Дружеството е 100% собственост на "Ю. Г. техникс" ЕООД, което обаче също не е краен собственик, тъй като е притежание на пловдивската фабрика за цигарени филтри "Юрий Гагарин" АД, която също се представлява от Зисов. Тук е моментът да напомним, че предишното наименование на акционерното дружество беше "Пловдив – Юрий Гагарин – БТ".

А собствеността върху това дружество отдавна не е тайна…

Разбира се ако съдим по списъка на акционерите присъствали на последното общо събрание на дружеството на 15 юли тази година, двата големи пакета акции се държат от "Баранко" ООД и "Бора инвестмънт" ООД.

Първото дружество е 100% собственост на регистрираната в Зона за свободна търговия "Ум ал-Куейн" в Обединените арабски емирства фирма " СЕМИРАМИС ИНТЕРНЕШЪНЪЛ ЕФ ЗЕТ". Като действителен едноличен собственик на това дружество е посочено  физическото лице Уладжимир Михайловски, но чрез друга своя компания "Матмуун ЛТД" (Mathmoon LTD) – също ОАЕ, но регистрирана в друга  Свободна Зона – "Аджман".

Второто дружество, което притежава значителен дял от "Юрий Гагарин" АД, е създаденото на 28 август 2019 г. с 1000 лв. и е собственост на Борислав Борисов и Рангел Генчев.

Странно защо обаче близо година и половина, след като е сключена сделката, новият собственик не се е нанесъл като такъв в кадастъра? Но защо пък да се разлайват кучетата?

Очевидно санкционираният от финансовото министерство на САЩ по закона "Магнитски" Пеевски официално не е акционер в никое от дружествата, но тук е моментът да припомним, че  при "изсветляването" на имането на корпулентния бизнесмен през 2015 г.,

той официално придоби 18% дял в "Юрий Гагарин" и 5% дял в "Булгартабак".

Нито тогава, нито по-късно правоохранителните институции у нас не си зададоха въпроса, откъде по това време Пеевски можа да финансира покупките си , като само 18% от активите на пловдивското дружество бяха оценени на 8 млн. лева.

Сделката осъществена непосредствено преди Коледата на 2015 г- на 15 декември е сключена между  по това време втория по големина акционер в пловдивската фабриката "Комсо табако" (собственост на сейшелската офшорка Desentia Limited) , като акциите му бяха прехвърлени на компанията "НСН инвестмънт", в която партньори бяха Пеевски (90%) и майка му Ирена Кръстева (10%), нещо което стана неоспоримо ясно от публикувания в Търговския регистър договор

На практика с тази сделка

Пеевски повтори схемата,

чрез която легализира участието си и в "Булгартабак холдинг", който официално по това време държеше  5% от капитала на тютюневото дружество, но всички знаеха, че той е реалният му собственик.

Чрез тази си сделка Пеевски се обвързва и по още един начин с "Булгартабак холдинг" като съдружник. Причината е, че цигареният холдинг от пролетта на 2015 г. контролира най-големия акционер в "Юрий Гагарин" – "Баранко". Допреди това, аналогично на "Комсо", и тук собственик беше офшорката от Белиз Droslian Limited, но дъщерните фабрики на "Булгартабак" – "София БТ" и "Благоевград БТ", по това време придобиха съответно 34% и 31% от дружеството.

Напомняме всичко това, за да се знае, че врътките с активите на ликвидирания тютюнев холдинг не само, че няма да спрат скоро, но със сигурност предстоят. Но това решават акционерите му от Лихтенщайн, Дубай и появилият се на последно публикувания протокол от общо събрание на 30 април 2019 г. нов играч – компанията "Coronation Global Frontiers Masters Fund" от Джорджтаун (Гвиана)…

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *