ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Всички партии са могли да видят изходния код на машините за вота

Избори 2022 машина за гласуване

Министерство на електронното управление е предоставило достъп до изходния код на машините за гласуване на всички регистрирани политически наблюдатели, които са имали интерес. Те са могли да се запознаят с кода на 28 септември. От ресорното ведомство напомнят, че са поканили всички регистрирани представители от политическите партии в публичния електронен регистър на Централната избирателна комисия на представителите в процеса на удостоверяване по чл. 213а от Изборния кодекс, както и международни наблюдатели, за да получат достъп до изходния код на софтуера на машините за гласуване, в защитена среда на Министерството на електронното управление. На поканата се е отзовал единствено един от трима регистрирали се политически представители, както и международни наблюдатели.

Вчера от ГЕРБ поискаха изходния код на софтуера, чрез който беше проведено машинното гласуване на предсрочните парламентарни избори на 2 октомври, да бъде предоставен на всички упълномощени наблюдатели и други заинтересовани длъжностни лица. Поводът за искането са съмнения, че машините за гласувани са манипулирани. В тази връзка от Министерство на електронното управление напомнят, че са извършили открито и прозрачно всяка една процедура от процеса на удостоверяване на машините за гласуване, както е предвидено и от Изборния кодекс.

Представители на регистрираните за участие в изборите партии, коалиции и инициативни комитети, на български неправителствени организации, които са регистрирали наблюдатели, както и не повече от двама представители на Българската академия на науките, регистрирани в съответния регистър на ЦИК, както и международни наблюдатели, бяха поканени да присъстват на всички стъпки от удостоверяването.

След изявлението на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов преди ден, избраният за депутат в новото 48-о Народно събрание и бивш министър на електронното управление Божидар Божанов обяви, че достъп до кода на машините е бил предоставен преди изборите. "Аз бях там, като представител на "Демократична България", и го преглеждах и анализирах няколко часа. ГЕРБ не изпратиха човек", написа той във Фейсбук. "Борисов да си пита хората защо не са отишли да гледат кода преди изборите, както е уредено в закона, вместо да използва тази тема след изборите, най-вероятно за да подготви пътя за отпадането на машинното гласуване", отговори той на твърденията на лидера на ГЕРБ, според когото машините за гласуване са "пипани 100 процента". "

Бъдещият депутат припомни, че изменението в Изборния кодекс за достъпа до кода беше предложение от "Демократична България", а на предходните избори представителите на ГЕРБ и ДПС са гласували против решението на Централната избирателна комисия за даване на достъп. "Този път ЦИК прие такова решение и макар и късно, достъп беше даден", уточнява бившият министър на електронното управление. "Въпросите относно сигурността на машинното гласуване трябва да се обсъждат в парламента – експертно и разумно, а не както ГЕРБ правят – кампанийно и неинформирано", написа още той.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *