ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

За подкрепа на ВиК дружествата кабинетът влива 16 млн. лева

вик

До 16 млн. лева се осигуряват по бюджета на Фонд „Сигурност на електроенергийната система“ с цел подкрепа на ВиК дружествата.

Това стана възможно след като Министерският съвет одобри програмата за компенсиране на непредвидените разходи на дружествата от отрасъл ВиК за потребена електрическа енергия за месец май и месец юни 2022 година.

Бюджетът на програмата ще покрие очаквания финансов недостиг за дружествата от отрасъл ВиК за месец май и месец юни 2022 година. Средствата се осигуряват в рамките на бюджета на Фонд „Сигурност на електроенергийната система“.

Компенсациите ще бъдат изплащани на ВиК операторите до 31 декември тази година. Това ще става на база споразумение между Министерство на енергетиката, Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) и Фонд „Сигурност на електроенергийната система“.

Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще уведомява Министерство на енергетиката и Фонда „Сигурност на електроенергийната система“  за размера на полагащата се компенсация. Плащанията ще бъдат извършвани от Фонда в тридневен срок от получаване на уведомлението и при изпълнение на неговите условия.

Програмата ще се администрира от МРРБ. Необходимите средства за всяко дружество ще бъдат установявани от ведомството след определяне на разликата между фактическите разходи на електроенергия за месец май и за месец юни и включените в цените на съответното дружество от отрасъл ВиК разходи за електроенергия, доказани със съответните документи.

Мярката за допълнителни компенсации е с цел допълване на формирания недостиг в паричните потоци и финансовия резултат на ВиК дружествата заради разликата между фактическите разходи за електроенергия и много по-ниските такива, включени в цените на регулираните ВиК услуги на операторите. По този начин ще се стабилизира финансовото състояние на дружествата, ще се погасят просрочени задължения за електроенергия и ще се гарантира непрекъснатост и по-добър достъп до ВиК услугите.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *