ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Задълбочаване на сътрудничеството обсъдиха президентите на България и Азербайджан

Румен Радев

Възможностите за задълбочаване на двустранното сътрудничеството между България и Азербайджан в области от взаимен интерес, сред които енергетика, икономика и инвестиции, обсъдиха в телефонен разговор българският президент Румен Радев и азерският му колега Илхам Алиев.

Българският държавен глава оцени високо ангажимента на Азербайджан и лично на президента Алиев за ползотворното партньорство по проекта за газовия интерконектор между България и Гърция (IGB). Румен Радев и Илхам Алиев бяха единодушни, че реализацията му допринася за задълбочаване на енергийната диверсификация не само за региона, но и за цяла Европа.

В разговора беше обсъдено, че в сектора на енергетиката потенциал за задълбочаване на сътрудничеството има не само при вноса на природен газ, но и за обмен в сферата на технологии, свързани с производството на зелен водород, както и на електричество. Като перспективни области за развитие на партньорството между България и Азербайджан бяха откроени още селското стопанство, иновациите, автомобилния сектор, културата и образованието.

Президентът Румен Радев поднови поканата си към президента Илхам Алиев да посети страната ни в идващите месеци.

През миналата година двустранният стокообмен възлиза на 97.3 млн. щ. долара, като е нараснал с 448.9% спрямо 2020-а, отбелязват от Министерството на икономиката. Драстичният ръст на двустранната търговия се дължи на започналите от началото на 2021 г. доставки на природен газ по договора между "Булгаргаз" и азербайджанската SOCAR. Българският износ за Азербайджан е възлязъл на 22.9 млн. щ. долара и е нараснал с 35.1 на сто. А азербайджанският внос в България е достигал 74.4 млн. щ. долара в сравнение със скромните 744 000 щ. долара през 2020 година.

Сред водещите стоки в българския износ за Азербайджан в последните години традиционно присъстват медикаментите, хлебарските изделия и препаратите за поддържане на косата. През миналата година основна стокова група с дял 25.5% в износа ни за тази страна са медикаменти. В азербайджанския износ за България водеща позиция заема нефтен газ и други газообразни въглеводороди (76.4 процента).

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *