ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Задържан за подкуп граничар искал процент от обществена поръчка

Иван Демерджиев

Задържаният снощи за подкуп граничар е искал процент от обществена поръчка. Това обяви пред репортери служебният вицепремиер и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев.

"Става въпрос за обществена поръчка, която касае снабдяване с GPS-и на граничните кучета. Задържаният е началник-сектор, работи по тази поръчка. Искал е да му бъде платено, за да може да се постигне определен резултат и да спечели поръчката определено дружество. Работим от няколко седмици по този случай активно с Вътрешна сигурност", заяви той. И подчерта, че по случая МВР е получило необходимото съдействие от страна на прокуратурата, което е довело и до резултата този човек да бъде задържан.

"Мисля, че достатъчно категорично и прецизно са извършени процесуално-следствените действия, за да бъде установена вината му. Исканият подкуп в проценти е достатъчно голям и смятам, че точно това е основната причина да не бъдат добре обезпечени нашите сили. Подобни практики – не ми е известно ефективна борба да е водена с тях. В момента ние водим такава и това няма да бъде последния арест, уверявам ви, на хора, които се занимават с това", категоричен е Демерджиев.

Служителят на граничната полиция е бил арестуван при получаване на подкуп. Той е бил задържан близо до централната сграда на дирекцията при Лъвов мост. Снощи бе съобщено, че е поискал "за услугата" 2000 лева. Това са 10% от стойността на обществена поръчка за оборудване по границата. Парите са били белязани и описани. Служителят е задържан при акция на Дирекция "Вътрешна сигурност", а делото се води от Софийската градска прокуратура. Разследването е започнало преди няколко седмици.

Днес министърът коментира, че мигрантския натиск намалява. Ако през лятото опитите за незаконно преминаване на границата са били около 1600 на денонощие, днес те са около 600, т.е. почти три пъти по-малко.

По казуса с катастрофиралия луксозен автомобил, превозващ деветима мигранти, Демерджиев коментира, че крайната цел е била границата със Сърбия. Шофьорът, вдигнал шеметните 300 километра в час, е естонски гражданин. Според министър Демерджиев, ниските наказания и фактът, че не са криминализирани доста голяма част от деянията, свързани с нелегалния трафик на хора, прави България привлекателна дестинация за трафиканти от цяла Европа. Най-често, сред оперативно интересните лица се срещат каналджии и мулета от Италия, Естония и Украйна, докато българите продължават да са незначително малцинство.

"Още веднъж апелирам към Народното събрание: ние успяваме да се преборим с тези хора по една единствена причина – нямаме достатъчно тежки наказания и не можем веднъж – като ги хванем и приберем – да сме сигурни, че повече няма да се налага някой ден да ги преследваме по пътищата на България със скорост 300 километра. Така че използвам случая да благодаря на полицаите, които доста добре са обезпечили тази кола, а по-късно са задържали и извършителите чрез провеждането на оперативно-издирвателните работи", изтъкна министър Демерджиев.

Вътрешният министър съобщи, че бежанците от Украйна, които вече са настанени у нас, ще останат по сегашните си места още четири месеца. Тези, които тепърва идват у нас, ще бъдат настанявани за по месец в Елхово, след което ще бъдат разквартирувани в държавни бази.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *