ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Задържаните за убийството на граничния полицай не са каналджии

Иван Демерджиев

Двамата задържани край Елхово за убийството на граничния полицай Петър Бъчваров се занимават с престъпна дейност, но тя не е нито каналджийство, нито трафик на дрога. Това обяви служебният вътрешен министър Иван Демерджиев след поклонението пред полицая в Елхово. Бъчваров бе награден посмъртно с почетен знак на МВР трета степен. Извършителите са задържани, работи се с тях интензивно от турска страна, допълни министърът. "Имаме уверение, че разследването е напреднало и много скоро ще имаме отговори на всички въпроси. Изключителна изродщина, по никакъв друг начин не мога да опиша това, което е станало. Човешко същество не може да подходи по начина, по който е подходено спрямо полицая", изтъкна Демерджиев.

Задържаните са братя. Те са турски граждани, в голяма степен е ясно какво точно са направили и какви са били мотивите да го направят, но тъй като е следствена тайна, силовият министър посочи, че не може да даде повече информация. "Не са искали да минат през браздата, чакали са други свои жертви." Убийството е извършено от турска територия, а гилзите, които са намерени от българска страна, са от автомат "Калашников", с който е отвърнал военнослужещият на стрелбата от турска територия. Фаталните изстрели са дошли от турска територия, произведени са с ловна пушка", обясни Демерджиев.

Има възможност двамата турски граждани да бъдат екстрадирани, но това зависи от властите в Анкара. Има образувани наказателни производства и в Турция, и в България. Министърът изрази надежда, прокуратурата да направи искане за екстрадиция.  

"Не мога да се съглася с критиките, които се отправят към ръководството на МВР. Аз заварих "Гранична полиция" в изключително тежко положение. Дойдох тук, за да покажа, че положението е тежко и трябва да се справим с него. В последните години никой министър на вътрешните работи не е стоял толкова близко до служителите си, за да бъдат решени техните проблеми. Не може проблеми, създавани през последните 10 г. – с намаляване щата на "Гранична полиция", с изграждането на едно бутафорно съоръжение, със системното занемаряване на техническото обезпечаване на тези хора, да се пренася върху действащото ръководство, което от първия си ден направи поредица действия, за да се възстанови и да се поправи, както щата, така и съоръженията, които обезпечават живота и здравето на хората, които обезпечават защитата на държавната граница. Така че за мен са съвсем неуместни тези критики", подчерта Демерджиев по повод това, че от БСП и от ГЕРБ му поискаха оставката. "Ще подам оставка само ако президентът или българските граждани я поискат. До момента такива искания не съм получил", каза той.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *