ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Законопроект за облагане на печалбите от търговия и производство на горива

Министерски съвет Кризисен щаб Христо Алексиев

Предстои да бъде внесен законопроект в Народното събрание, който регламентира облагането на свръхпечалбите от търговията и производството на горива. Това посочи вицепремиерът и министър на транспорта Христо Алексиев.

По време на посещението му днес на ГКПП "Капитан Андреево-Капъкуле" Алексиев беше категоричен, че износът или реекспортът на суров петрол от България е абсолютно забранен, но припомни, че е подготвено и поставено на обществено обсъждане решение на Министерски съвет за разрешаване на износа на произведените в рафинерията в Бургас горива – бензин, мазут, газьол.

Транспортният министър коментира и какво предстои след 5 декември, когато влиза в сила тавана на цените на руски петрол, изнасян по море извън Европейския съюз.

"Поради това, че ще работи и ще преработва горива в по-голям мащаб, рафинерията може да си позволи по-добри цени за потребителите. На второ място – България ще запази своето външнотърговско салдо и експортна ориентираност. И на трето място – България ще има възможност с новите промени, които предлага служебното правителство, да обложи свръхпечалбите от това производство. Тоест едно ограничаване на мащаба на производство и спирайки износа, пак казвам, на горива, ние ще лишим и от приходи в хазната, и от по-добри цени", каза Христо Алексиев.

По думите му "свръхпечалбите от търговията и производството на горива могат да донесат на бюджета между 800 милиона и 1 милиард лева догодина". "За тази година очакваните приходи са около 100 милиона лева", уточни той.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *