ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Земеделският министър Гечев се размечта на “Digital4Agro 2022”

конференция

Представете си всичките 160-170 регистъра, съществуващи в земеделския сектор, да са на едно място. Представете си те да са написани на модерен, унифициран цифров език. Представете си, че системата има индивидуален вход и всеки фермер може да намери на нея всички данни, които са му необходими, като например лично досие, почвени характеристики, статистика на валежите, софтуерна програма, разпознаваща болести по животните или растения. Представете си, че освен услуги, тази система предполага и подсещания за задължения. Така че, ако аз, като фермер, подам грешна информация, от Фонд „Земеделие“, да ме глобят в троен размер, защото съм ги разказарал да ме проверят, въпреки че съм имал възможност да задам и опцията в системата „Предварителна проверка“.

Така, в стила на популярната песен на "Бийтълс" – "Imagine", министърът на земеделието Явор Гечев откри конференцията за интелигентно земеделие "Digital4Agro 2022", която се провежда под егидата на неговото министерство в Пловдив.

Причината да си позволи подобен тип говорене, бе желанието му да сподели едно от своите дългогодишни намерения – от 2013 г. насам, за единна мрежа в Министерството на земеделието. Тази система ще може да се ползва от фермерите безплатно, като така ще тече и обратният процес – държавата ще разполага с данните и бизнесът също ще може да достига до тях, без някой да има монопол върху информацията.

Според Явор Гечев така ще се спестят множество стъпки, които сега фермерът трябва да извърши – да отиде в областната служба по земеделие, да очертае парцела си, да се впише в известната на всички земеделци Наредба 3, която е с полудоброволен характер, след това да прочете около 3 тома литература, която да го направи експерт по еврофондовете и по техните срокове, схеми и „чекчета“.

„Защото ако сгреши нещо, ще трябва да търси министъра, за да го оправи“, загатна министър Гечев какви главоболия си има и продължи с описанието на патилата на фермера.

Той трябва да има и правни основания за кандидатстване и да е готов да мине през три, четири филтъра, едва след които може да попадне в Държавен фонд „Земеделие“ и да стигне до Интегрираната система за администриране и контрол (ИСАК), която евентуално може и да го санкционира, ако по дългия път към финансирането, е извършил някакви пропуски.

За да си улесни живота, земеделският производител търси технологични компании, които да му предоставят отделни дигитални услуги, които по отделно се финансират от Министерството на земеделието.

„Ние продължаваме да даваме пари на калпак, а ако ползваме технологиите, ще имаме шанса да сме модерни и печеливши. И така след 10 години ще имаме шанса да говорим не колко хубаво е на запад, а как тези неща се случват и у нас“ – обясни министър Гечев.

На въпрос дали с наредба на министъра е възможно да се създаде подобна единна система, Гечев отговори, че повечето платформи са фиксирани в закони. Ето защо, за да бъде записана в закон, е необходим парламент и редовен кабинет. Министърът сподели и че промяната едва ли ще стане възможна само с наредба.

След това той отново повтори самата философия на мечтаната промяна – ползването на системата да е безплатно и данните на фермерите да са с отворен достъп.

„Защото, докато си пазим тайните, няма да стане развитие“ – обобщи министърът на земеделието Явор Гечев.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *