ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

20 банки ще набират капитал за “Креди Сюис”

банки

"Креди Сюис груп" изложи голям списък от близо 20 банки, които ще й помагат да събере допълнителен капитал за 4 млрд. щ. долара, за да финансира мащабното преструктуриране на дейността си и да представи повече подробности за по-ниската цена, която ще предложи на акционерите. По информация на швейцарския кредитор, нови инвеститори начело със Саудитската национална банка, вече са обещали да участват с 1.76 млрд. шв. франка (грубо 1.76 млрд. щ. долара). Сегашните инвеститори ще получат възможност да купят нови акции на цена 2.52 франка всяка.

Солидният брой гаранти улеснява намирането на купувачи и намалява риска за банките инвеститори да останат с купища непродадени акции в балансите си. Новата стратегия на "Креди Сюис", обявена на 27 октомври, предизвика най-мощния в историята борсов срив на книжата й в рамките на един ден: акциите загубиха 19% от пазарната си оценка след като инвеститорите пресметнаха високите разходи за плана, прогнозираните скромни приходи и масовото редуциране на собствеността на настоящите акционери.  

Швейцарската банкова група планира да емитира 1.35 млрд. нови акции – увеличение с над 50% спрямо намиращите се в обращение към края на септември 2.65 млрд. обикновени акции. "Креди Сюис" иска от инвеститорите да й помогнат да осъществи планираните сериозни промени, включително съкращаване на работната сила със 17% и разформироване на инвестиционното й банково поделение след години на погрешни решения и огромни загуби.

Саудитската национална банка претендира за малко под 10% дял, ако вземе участие в емисията от права след като се е съгласила да купи акции за около 1.17 млрд. франка в първата фаза на двустепенното увеличение на капитала на групата – предложение за компетентни инвеститори. Институцията е поела ангажимент да инвестира общо 1.5 млрд. франка, но от огласените условия става ясно, че в действителност ще похарчи около 1.4 млрд. франка. Председателя на банковия борд Амар ал Кудейри изключва предоставянето на допълнителни средства за момента и държи на сегашното 9.9-процентно дялово участие. Той посочва, че на този етап Саудитската национална банка няма интерес да се превръща от тактически инвеститор в по-различна категория в отношенията й с швейцарския кредитор.

Новият главен изпълнителен директор на "Креди Сюис" Диксит Джоши е провел на 28 октомври дю дилиджънс за увеличението на капитала с група банкери. Извън обявените през миналата седмица водещи банки – "Моргън Стенли", "Роял бенк ъф Канада", "Дойче банк" и "Сосиете женерал" – швейцарската група е поканила и дълъг списък от кредитори, които да участват в гарантирането на новата емисия от акции. Сред тях са "Голдмън Сакс груп" и "Кийфи, Брюет енд Удс", европейските "БНП Париба" и "Барклейз", както и фирми от Азия.

Въпреки че списъкът от банки е сравнително дълъг за сделка от подобен размер, тя не е прецедент сред емисиите на финансовите компании. Например, когато германската "Дойче банк" набра 8 млрд. евро през 2017-а като част от преструктурирането на дейността си, тя огласи синдикат от 30 гаранти.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *