ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

БНБ пуска в обращение възпоменателната монета “Цар Калоян”

От 5 декември /понеделник/ Българската народна банка пуска в обращение сребърна възпоменателна монета с частично позлатяване на тема „Цар Калоян“ “, емисия 2022 г.,  от серията „Средновековни български владетели“. Тя е с номинал 10 лева, а тиражът е от 5000 броя. 

Цената на монетата е 114 лева, уточниха от БНБ.

В центъра на лицето на монетата е изобразен позлатен медальон с изображение на оловен печат с името на цар Калоян; над него горе – емблемата на БНБ с годината „1879“ върху лентата долу, а встрани и под него във вътрешен кръг, отделен със зрънчест пръстен – номиналната стойност „10 ЛЕВА“ и годината на емисията „2022“; околовръст надпис „БЪЛГАРСКА НАРОДНА БАНКА“.

В центъра на гърба на монетата, отделен със зрънчест пръстен е поставено изображение на цар Калоян със стилизиран скиптър; околовръст горе надпис „СРЕДНОВЕКОВНИ БЪЛГАРСКИ ВЛАДАТЕЛИ“, а долу – „ЦАР КАЛОЯН“. Автор на художествения проект е Светлин Балездров. 

Монетата ще се продава в Българската народна банка – на две каси на пл. „Княз Александър I“ № 1 и четири каси в Касов център на БНБ на ул. „Михаил Тенев“ № 10, както и в офиси и клонове на „Банка ДСК“ АД, „Кей Би Си Банк България“ ЕАД, „Първа инвестиционна банка“ АД, „Тексим Банк“ АД и „Централна кооперативна банка“ АД.

Всеки клиент (физическо или юридическо лице) ще може да закупи от касите на Българската народна банка само по една монета, независимо дали закупува от свое име и за своя сметка или от името и за сметка на друго лице, съгласно представено нотариално заверено изрично пълномощно за закупуването на конкретната възпоменателна монета. Тези, които закупуват възпоменателни монети, следва да са пълнолетни, т.е. да имат навършени 18 години.

Йоан (около 1168–1207 г.) от династията на Асеневците, останал в историята като Калоян (името му, означаващо Хубавия Йоан, както и някои извори намекват за високия му ръст и физическа красота), е
български владетел от Второто българско царство, спечелил всички свои политически, дипломатически и военни битки, при чието царуване България се превръща в могъща европейска държава.
За първи път името му се споменава във връзка с подписването на Ловешкия мир през 1187 г., по силата на който той прекарва две години като заложник в Константинопол, но успява да избяга. Когато се завръща, цар Асен, а след неговото убийство и наследникът му цар Петър го назначават за „помощник в държавните дела“. Когато и Петър става жертва на заговор, Калоян изпреварващо отстранява заговорниците и през 1198 г. е коронясан за цар.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *