ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Асен Василев ще ръководи делегацията ни за годишната среща на ЕБВР

Парламент Асен Василев

Министерският съвет определи състава на българската делегация за участие в Тридесет и първата годишна среща на Съвета на управителите на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), която ще се проведе в периода 10-12 май в Маракеш, Кралство Мароко. 

Ръководител на делегацията ще бъде заместник министър-председателят по европейските фондове, министър на финансите и управител за Република България в ЕБВР Асен Василев. В нея са включени и заместник-министърът на финансите Ивайло Яйджиев, началникът на кабинета на министъра на финансите Жана Токова, Виолета Лорер – началник на кабинета на заместник министър-председателя по еврофондовете, представителят на страната ни в Съвета на директорите на ЕБВР Карина Караиванова – Ганозова, извънредният и пълномощен посланик на страната ни в Кралство Мароко Пламен Цолов и Калоян Стойчев, главен експерт в дирекция „Икономическа и финансова политика”, Министерство на финансите.

По време на годишната среща ще бъдат обсъдени икономическото, политическото и социалното развитие на страните, в които ЕБВР извършва операции и стратегическите насоки за бъдещата дейност на банката, включително и в контекста на настоящата криза в резултат на войната в Украйна. Предвижда се да бъдат приети основни резолюции, свързани с финансовата дейност на банката.

Европейската банка за възстановяване и развитие

е създадена през 1991 г. с цел да допринесе за икономическия прогрес и да подпомогне прехода към пазарно ориентирана икономика на страните от Централна и Източна Европа, приели да съблюдават принципите на плуралистичната демокрация. Акционери в нея са 68 държави и 2 междудържавни институции – Европейският съюз и Европейската инвестиционна банка. Акционерният капитал на ЕБВР възлиза на 30 млрд. евро. България участва в капитала на ЕБВР с 237,11 млн. евро, равняващи се на 23 711 акции, всяка с номинал 10 000 евро и има 0.79% от правата на глас.

Европейската банка за възстановяване и развитие се управлява от съвет на управителите, в който всеки член на банката е представен от един управител и един заместник, които са министърът на финансите и/или управителят на централната банка и от съвет на директорите.

Чрез своята дейност ЕБВР подпомага прехода към пазарни икономики в почти 40 държави от Централна Европа до Централна Азия, Западните Балкани, Югоизточното Средиземноморие, плюс Западния бряг и ивицата Газа, явявайки се най-големият едностранен инвеститор. Реагирайки своевременно на историческите и икономически събития, през годините ЕБВР разшири географския обхват на дейността си с нови държави.

Банката разполага с широк набор от финансови инструменти, съобразени с конкретните проекти. Основните инструменти са заеми, дялови инвестиции и гаранции.

Европейската банка за възстановяване и развитие инвестира основно в частни предприятия, обикновено съвместно с други търговски партньори. Финансирането от банката за проекти в частния сектор обикновено варира от 5 млн. до 250 млн. евро под формата на заеми или дялово участие. Средната инвестиция на ЕБВР е в размер на около 25 млн. евро. По-малките проекти могат да бъдат финансирани чрез финансови посредници или чрез специални програми за по-малки преки инвестиции в по-слабо развитите страни.

В обществения сектор ЕБВР отпуска финансиране за значими инфраструктурни проекти.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *