ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

„Банка ДСК“ финансира „Градски транспорт Добрич“

Банка ДСК сграда

"ОТП Лизинг“ ЕООД и „Регионален фонд за градско развитие“ АД, дъщерни компании на „Банка ДСК“, финансират „Градски транспорт Добрич“ ЕООД за доставката на 20 нови автобуса за масов градски транспорт в град Добрич.

Заемните средства са част от финансовия инструмент "Фонд за градско развитие Север", съфинансиран от Европейския фонд за регионално развитие чрез оперативна програма Региони в растеж 2014-2020 г. и управляван от „Регионален фонд за градско развитие“ с мандат от Фонда на фондовете.

Договорът за доставка на автобусите е сключен между „ОТП Лизинг“ ЕООД, „Градски транспорт Добрич“ и „Булбус Трейд“ ООД – Варна. Цената на двадесетте автобуса е 4 987 360 лева без ДДС, а финансираната сума е 4 488 624 лева.

От 1 юни тази година, в изпълнение на решение на Общинския съвет, общественият превоз на пътници на територията на община град Добрич е пряко възложена на общинското дружество „Градски транспорт Добрич“. Новите автобуси се очаква да бъдат доставени в началото на 2023 година. Те ще бъдат ключово важни за обслужване на новата транспортна схема на града, която ще има 12 автобусни линии и ще предостави по-удобно разписание за пътниците и по-широко покритие на града, включително и в  бизнес зоната.

Автобусите са с екологичен стандарт EURO VIE, с общ брой места – 60 пътника. Без тях няма как да се експлоатира новата маршрутна схема на Добрич, защото линиите преминават през улици, по които стандартен 12 метров автобус не може да премине, отбелязват от общината. 

Инвестицията в превозни средства е поредната стъпка, предприета от общината и транспортното дружество за подобрение на транспортната услуга в града и привличането на повече пътници, с което да се облекчи градският трафик и намалят вредните емисии в околната среда, обясниха от общината. За първи път от близо 30 години в града се предлагат карти за пътуване в единна градска мрежа, в т.ч. еднодневни, с неограничен брой пътувания, за всички категории пътници, като за хората с увреждания са предвидени карти на преференциални цени.

„ОТП Лизинг“ е дъщерно лизингово дружество на „Банка ДСК“ и е част от Група ОТП, най-бързо развиващата се финансова група в Централна и Източна Европа. Компанията има над 15-годишен опит в предлагането на лизингови решения при условия на финансов и оперативен лизинг и към момента е лидер на този пазарен сегмент. 

„Регионален фонд за градско развитие“ АД има мандат от Фонда на фондовете за управление на „Фонд Север“, част от Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020. Той финансира публични и частни проекти при преференциални условия, което дава възможност за реализиране на проекти с висока обществена значимост в 17-те най-големи градове от Северна България, които трудно биха били финансирани по традиционните банкови условия.

Основната дейност на Фонда на фондовете е структурирането и управлението на финансови инструменти, съфинансирани от Европейските структурни и инвестиционни фондове. Дружеството управлява публичен ресурс в размер на над 630 млн. евро и предлага на пазара широк диапазон от продукти за финансовия сектор, включително дългово финансиране, гаранции, фондове за дялово инвестиране и други.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *