ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

“Банка ДСК” се присъединява към глобалната кампания срещу „финансовите мулета“

И тази година финансови институции и правоохранителни органи обединяват усилия, за да противодействат на схеми за изпиране на пари и набиране на „финансови мулета“.

"Банка ДСК" отново е част от глобалната кампания, организирана за осми път от Европейския център за борба с киберпрестъпленията към Европол (EC3 – EUROPOL) и координационния орган на ЕС за съдебно сътрудничество – Евроджъст (EUROJUST), с партньор – Европейската банкова федерация, на която Асоциацията на банките в България е член.

Глобалната кампания, с официален хаштаг #НебъдиМуле (#dontbeaMule), е посветена на повишаването на общественото внимание към този вид измама и поставя фокус върху начините за набиране на „финансови мулета“, как да се предпазим и какво да направим, ако подозираме, че сме въвлечени в схема за пране на пари.

Какво представляват „финансовите мулета“?

“Финансово муле” е лице, което прехвърля незаконно придобити финансови средства между различни банкови сметки, често в различни държави, като за тази дейност получава комисионна. Според статистика на Европол, в 95% от случаите “финансовите мулета” се използват за усвояване на неправомерно трансферирани финансови средства, придобити от предходна кибер престъпна дейност, като често средствата са предназначени за финансиране на други криминални дейности и изпиране на пари.

Финансовите мулета имат ключова роля при изпирането на средства, придобити чрез широк спектър от онлайн измами, сред които популярните напоследък телефонни измами, фишинг измами с имейли, имитиращи реално съществуващи сайтове, измами при електронна търговия, подмяна на сим карти, социално инженерство и други.

Методи, използвани от престъпниците, за да набират финансови мулета:

 • Директен контакт на живо или по имейл;
 • Приложения за изпращане на съобщения (напр. Viber, WhatsApp, Telegram);
 • Социални мрежи (напр. Facebook, Instagram);
 • Онлайн обяви.

Хората, към които са насочени обявите най-често са под 35 години, включително непълнолетни, новодошли в страната, безработни студенти и хора с финансови затруднения.

Предупредителни знаци:

 • Неочакван контакт с обещания за лесни пари;
 • Обяви за работа от чуждестранни компании, търсещи "местни/национални представители", които да оперират от тяхно име;
 • Лошо написани обяви с граматически грешки;
 • Подателят използва някоя от безплатните платформи за имейл услуги (АБВ, Gmail, Yahoo! и т.н.) и имейл адресът му не съвпада с името на компанията, от която се представя;
 • В обявата не са посочени изисквания за образование или професионален опит;
 • Цялата комуникация и трансакции във връзка с работата се извършват онлайн;
 • Спецификата на работата винаги включва използването на банковата ви сметка за превод на средства.

Лесни пари без усилия? Прекалено е хубаво, за да е истина.

Важно е да знаете, че дори да не сте били наясно, че сте въвлечени в незаконна дейност за изпиране на пари, извършвате престъпление, като трансферирате средства и това може да има тежки последици за вас.

Ако дадено предложение звучи прекалено добре, за да е истина, най-вероятно не е. Отхвърляйте всяка възможност за лесни пари, проучвайте предварително всяка компания или лице, които ви предлагат работа и никога не предоставяйте банковата си сметка на лица, които не познавате и им нямате доверие.

Ако смятате, че сте въвлечени в схема за пране на пари, незабавно спрете да превеждате средства. Уведомете вашата банка или доставчика на платежни услуги и докладвайте случая в полицията.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *