ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

“БАНКЕРЪ” определи за 29-и път носителите на наградите “Банкер на годината”

В навечерието на професионалния празник на банкерите – Никулден, "БАНКЕРЪ" връчи за 29-и път традиционните си награди "Банкер на годината".

При откриването на тържеството в "Гранд хотел Милениум София" гостите, сред които вицепрезидентът Илияна Йотова, министри, банкери, политици, бизнесмени, журналисти, бяха приветствани от издателя на "БАНКЕРЪ" Илия Джагаров.

"Изключително ми е приятно да видя тук сред нас – каза той – нашите партньори, които продължиха подкрепата си, след като ни напусна моята майка – Бистра Георгиева и аз я наследих в делото й. Позволете ми лично да изразя дълбокото си уважение и признателност към тях. Искаше ми се да Ви уверя, че аз и прекрасният екип на "БАНКЕРЪ" ще продължим да следваме пътя, който Бистра утъпкваше последните 30 години, че  редакционната политика на медията ще остане непроменена и че ще изпълним завета й. Но докато търсех най-подходящите думи, с които мога да го направя, се сетих една максима, която тя обичаше да използва – "Независимо от това, което ще кажеш и ще обещаеш днес, всички повече се интересуват от това, което ще направиш утре!".

Наясно съм, а и екипът на "БАНКЕРЪ" също, че ни предстои един нелек изпит. Но сме силно мотивирани да се представим достойно. Смятам, че десетте години участие в управлението на медията ще са ми от полза, за да продължим твърдо да търсим и отстояваме истината, независимо от обстоятелствата.

Нещо повече – смятам, че и с подкрепата на моя партньор – г-н Веселин Чипев, ще успеем да надградим постигнатото до момента. Намирам, че тук пред вас, пред тази отбрана публика, натоварена с отговорността за развитието на страната ни, е точният момент да обявя, че от понеделник – 12 декември – "БАНКЕРЪ" ще предоставя съдържанието си на напълно нова интернет платформа – последен писък на технологиите.

Правим го, за да сме още по-полезни  на нашите читатели, сред които сте и всички вие, и да удовлетворим още повече читателското изживяване. Разбира се, наясно сме, че доброто технологично решение е само едната страна на монетата. Живеем във времена на информационен бум, изобилие от новини – немалка част от които фалшиви или откровено манипулирани. Но нас това не ни притеснява, основен приоритет пред "БАНКЕРЪ" винаги е била точността и достоверността на информацията".

След неговото слово започна церемонията но награждаването.

За постигнат висок органичен растеж през кризисната година, призът "Банкер на годината" получи главният изпълнителен директор и председател на управителния съвет на "Пощенска банка" Петя Димитрова.

Статуетката й бе връчена от вицепрезидента на Република България г-жа Илияна Йотова, която заяви:

"Уважаеми г-н Джагаров, уважаема госпожо Джагарова, скъпа Силвия,

Уважаеми дами и господа, ваши превъзходителства,

Благодаря на всички, които присъствате тази вечер. Аз ще споделя с вас, че едно обръщение ми липсва – обръщението към нашата Бистра. И ако тази вечер, а сигурна съм в това – тя ни гледа някъде отвисоко – сигурна съм, че ще бъде много доволна, защото толкова много хора уважават тази вечер – 29-ото издание на „Банкер на годината“ на вестник „БАНКЕРЪ“.

Искам да се обърна специално към моите колеги от вестника и да им кажа: Всеки един от вас, уважаеми колеги, носи нещо от тази велика жена! От това, което тя ви завеща и ви остави. От това, на което се дължи и успехът на вестник „БАНКЕРЪ“. От вашата независимост, от вашата категоричност, от това, че сте свободни хора.

Благодаря отново за тази чест да връча една от тези прекрасни награди – за „Банкер на годината“. Искам да поздравя всички вас в навечерието на Никулден и да пожелая на всички рибари – да хванат най-големите риби, на всички мореплаватели – да имат спокойно море и на всички банкери да имат една спокойна и успешна следваща година.  

Искам да ви поздравя за това, че заедно с министрите от служебния кабинет успяхте и успявате да гарантирате стабилността на България – нещо, от което се нуждаем всички ние, и да градите доверието на българските граждани.

Тази вечер аз ще имам удоволствието да връча тази награда за пореден път на жена – миналия път това беше Диана Митева – всички вие я познавате. Тази вечер още една голяма жена – жена лидер – Петя Димитрова, директор на „Пощенска банка“ – един невероятен човек, колкото и мъничка и крехка да я виждате, тя е с желязна воля. Тя е човек с много добра експертиза и тя й помогна за „Пощенска банка“ да осигури над 100 международни награди, което вече е голяма атестация и етикет за сигурност, за стабилност, за развитие и за успехи.

За мен е изключителна чест, госпожо Димитрова, да ви връча тази награда."

От своя страна Петя Димитрова прие приза с думите:

"Уважаеми колеги, уважаеми организатори и аз първо искам да изкажа моите почитания и надежди да продължите делото на Бистра. Тя наистина направи много за банковия сектор като цяло. Ние никога няма да я забравим. Тя е в нашите сърца и надявам се делото й да бъде продължено по най-достойния възможен начин. Много съм горда от наградата, много благодаря. За нас тази година беше изключително успешна. Празнувахме наскоро и 30 години. Аз самата скоро ще празнувам 20 години в банката, което е някак-си много голяма цифра. Надявам се през следващите години – вие скоро ще научите – и ние да продължим да се разрастваме. Скоро ще имаме повод да се сетим за думите, които чух преди малко, че съм казвала и от които ще видим резултата в близките дни. Искам да благодаря на колегите си – на всички – клиенти и представители на бизнеса, на правителството, които ни подкрепяха през всички тези 30 години. Ние ще продължим да работим със същия ентусиазъм и дух и в навечерието на празниците искам да ви пожелая да бъдете здрави, щастливи и нека всички ваши мечти да се сбъдват, така, както при нас – в „Пощенска банка“ ги сбъдваме. Благодаря ви."

За поддържане и успешно стимулиране на високото доверие на клиентите, за „Банкер на годината” бе обявен изпълнителният директор и ръководител на направление „Банкиране на дребно“ и член на управителния съвет на "Банка ДСК" Диана Митева. Наградата й бе връчена от вицепремиера по управление на европейските средства Атанас Пеканов.

Той започна изказването си с думите: "Уважаеми организатори, дами и господа, ваши превъзходителства, уважаеми представители на медиите, за мен е чест да бъда тук днес – на 29-ите награди „Банкер на годината“. Това е нещо, което се е превърнало в институция – институцията носи сила, носи и отговорности. И това, което виждам през последната една година при чудесното ни сътрудничество, съм сигурен, че тези отговорности ще продължат и виждам в лицето на Илия човек, който може да носи тази тежест на плещите си. Уверен съм, че това ще продължи и занапред именно за да се продължат тези традиции, които помагат на българския банков сектор, на българския финансов сектор да стои по-добре, с по-добра комуникация и за да разбират всички български граждани какво прави банковият сектор.

Позволете ми да направя и малко равносметка на последните две години.

В началото на тази година се намирахме в една среда, в която гледахме с надежда световната икономика, геополитическата обстановка – особено с оглед на отиващата си – така се надявахме тогава – пандемия.  За съжаление геополитическата обстановка се смени рязко, което доведе и до изключителна несигурност в световната икономика, а и у нас. Какво видяхме  обаче преди две години – по време на пандемията? По време на пандемията, когато световната и европейската икономика страдаше от един огромен шок, банковият и финансов сектор бяха там, за да изпълнят своята роля – именно – да абсорбират шоковете и да позволят на бизнеса и на предприятията, на домакинствата – да ги преодолеят по-добре и по-ефективно, а не да бъдат двигатели на допълнителни шокове, както може би се случи преди десетина години по време на предишната финансова световна криза. Видяхме в тази ситуация важната роля на банковия и финансов сектор именно като един защитен инструмент на нашето общество. И банковият и финансов сектор може и е защитен инструмент и механизъм за нашите общества, защото е стабилен – стои на мястото си и спазва всички важни регулации и покрива всички критерии да носи стабилност в една изключително несигурна световна среда. Аз съм уверен, че банковият и финансов сектор в България ще продължи да го прави и това ще бъде подпомогнато от важните процеси, които се движат в страната ни – процеси, които предстоят да се движат напред – включително – влизането на страната ни в еврозоната, както и влизането на страната ни в ОИСР. Тези процеси се движат благодарение на всички вас – благодарение на отговорните ви усилия и благодарение на отговорната ви работа – и за мен е част да наградя един от най- отговорните и усърдни хора – един от най-ефективните  мениджъри в България в банковия сектор – г-жа Диана Митева."      

Диана Митева благодари за наградата и на екипа на вестник „БАНКЕРЪ“: "Развълнувах се, но това, с което искам да продължа – изтъкна тя – е, че наистина на мен много ми липсва Бистра Георгиева. Но съм сигурна, че тази независима журналистика, която тя успя 29 години вече да прокара, ще продължи. Желая ви успех, в който не се съмнявам. Тази вечер всичко се върти около цифрата 30 – аз догодина правя 30 години в банковата система в България и искам да благодаря за тази награда – както на екипа на в. „БАНКЕРЪ“, така и на огромния екип на банка ДСК. Благодаря за доверието им към нашата банка. Приятна вечер и честит празник, колеги."

За неорганичен растеж чрез придобиването на "Райфайзенбанк България" от KBC Bank, с приза „Банкер на годината” бе удостоен председателят на Управителния съвет и главен изпълнителен директор на "KBC Банк България" и на ОББ Питър Рубен.

Наградата му бе връчена от съпредседателя на "Продължаваме промяната" и бивш финансов министър – Асен Василев, който каза:

"Първо искам да поздравя KBC за постигнатото в България и за това, че са в страната с толкова голямо портфолио и продължават да разширяват дейността си. И другото нещо, което според мен е изключително важно, е, че всички банки, които оперират в страната, че пътят към еврото според мен все още не е зачеркнат – има шанс, макар и малък, да успеем за първи януари 2024 година и ако имаме едно пожелание за тази зала нека това да бъде първо."

Получавайки наградата Питър Рубен отбеляза:

"Скъпи колеги, тази година беше много специална за ОББ и за „KBC Банк България“ – ние честваме 30 години ОББ, 15 години – откакто KBC Груп дойде в България и 5 години, откакто стана обединението – обединението на ОББ и KBC Банк.

Ние от KBC сме много горди и удовлетворени да инвестираме в тази страна и да работим за бъдещето на тази страна и се радваме много да сме част от това приключение – тук банковият сектор е много конкурентен  и на много много професионално ниво. Благодаря ви".

За висока печалба, рентабилност на собствения капитал и темп на увеличаване на активите, призът „Банкер на годината” получи главният оперативен директор на TBI Bank Николай Спасов.

Наградата му бе връчена от министъра на електронното управление Георги Тодоров, който заяви:

"Уважаема госпожо вицепрезидент, уважаеми колеги, ваши превъзходителства, скъпи гости, Илия. Сигурен съм, че майка ти би се гордяла с цялостната организация – тя те гледа, тя гледа всички нас и е сигурно, че нейното дело няма да остане недовършено. Благодаря за цялостната организация на това събитие – за пореден път. Кредото на TBI банк се споделя не само от изпълнителния директор, а и от всички служители. Надявам се все повече субекти да приемат дигитализацията за свое бъдещо развитие – само чрез дигитализация ще достигнем до електронно управление и прекрасни услуги за бизнеса и гражданите. Честито!"

Получавайки отличието Николай Спасов благодари на екипа на „БАНКЕРЪ“ и на екипа на TBI. "Заедно – подчерта той – всички можем повече."

За постигането на забележителни успехи в дигитализацията и алтернативните канали на обслужване, наградата "Банкер на годината" бе връчена на главният изпълнителен директор и председател на управителния съвет на "Първа инвестиционна банка" Никола Бакалов.

Връчи я Никола Гечев, директор на "Корпоративни продажби" във "Виваком България" с думите:

"За пореден път е голяма чест и огромна радост да присъстваме на това събитие. Ние знаем, че банковата система е в началото и в края на всички икономически процеси и че дигитализацията е нейното бъдеще. С нещата, които правим, се стремим да подкрепяме дигиталната трансформация при нашите клиенти и поради тази причина още веднъж поздравления. Честито и още повече успехи на вас и на всички в залата. Всичко най-добро".

Никола Бакалов отговори:

"Уважаеми колеги, уважаеми гости, тази неочаквана за мен награда идва в един особен момент, в който ние – цялата индустрия всъщност – сме на педали да приключим годината успешно, така че аз искам да изразя своята благодарност на първо място към компетентното жури, което оценява всичко онова, което ние с нашия екип свършихме през последните няколко години. Всъщност работата по дигитализацията започна много преди пандемията и точно тази работа ни помогна да бъдем доста успешни по време на COVID-пандемията и да бъдем изключително полезни за нашите клиенти и да им предоставим това, от което те тогава имаха нужда.

Тази работа не спира, тя продължава и сега, защото, както се казва – апетитът идва с яденето – и клиентите, фирмите усетиха удобството и бързината на възможностите, които дават добрите и адаптивните, комбинативните приложения на банковите услуги и искат от нас все повече и повече. Тази награда идва на прага и на една доста предизвикателна 2023 г., която при нас съвпада и с 30-годишнината на Първа инвестиционна банка – от нейното основаване. Предизвикателствата са пред нас, но точно тези 30 години опит ни дават увереността да сме сигурни, че ние дори още по-амбициозните цели, които поставяме пред нас – като банкова общност, ще успеем  да ги преодолеем и да изпълним нашата мисия, която е да даваме най-добрите финансови продукти и услуги – иновативни и дигитални в българското общество, адаптирани за техния вкус и техните нужди. Смятам, че сме успешни в това и можем да го направим."     

По повод връчването за 29-ти път на наградите "Банкер на годината" редакцията получи поздравителен адрес от президента на Република България г-н Румен Радев.

Поздравителен адрес до "БАНКЕРЪ" изпрати и вицепремиерът по обществения ред и сигурност и министър на вътрешните работи г-н Иван Демерджиев, както и председателят на Управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България г-н Васил Велев.

Министърът на иновациите и растежа Александър Пулев също приветства организаторите, лауреатите и гостите.

"Уважаеми колеги министри, уважаеми народни представители,  гости – от банковата и финансовата сфера – бях подготвил една много кратка реч, но виждам, че тук има много интересни гости и затова искам да похваля служебния кабинет с едно интересно изложение.

През последните два месеца рамо до рамо с редица областни управители посетихме 25 различни града в държавата. Сред тях посетихме Видин, Силистра, Габрово. Посланието навсякъде беше едно и също: да, намираме се в условия на служебен кабинет, но държавата продължава да работи на пълни обороти.

Виждам тук вицепремиера Пеканов – той е доста скромен и не обича да се хвали – но благодарение на неговите усилия и страхотната координация служебният кабинет успя да осигури един ресурс по структурните програми на ЕС в общ размер на 14 млрд. лева.

Планът за възстановяване и устойчивост е отворен и работи.

И искам да поздравя допълнително вицепрепремиера Пеканов  за това, че успяхме да получим първото плащане в размер на 2.7 млрд. лева. Приносът на Министерството на иновациите и растежа също беше ключов – в нашето наследство към редовния кабинет ще бъде 5 млрд. лева одобрени европейски програми и 600 млн. лева, осигурени  по Плана за възстановяване и устойчивост.

Наследих един прекрасен екип, който показа приемственост и имаме резултати. Но това е фаза едно – осигурихме базовия ресурс и сложихме фундамента. Предстои фаза две, която е още по-трудна и още по-критична. И именно там трябва да си взаимодействаме с всички вас – с банковата сфера, с финансовите институции.

Какво предстои? По най-чистия и прозрачен начин ние трябва да финализираме тези одобрени средства към бизнеса – към малките и средни предприятия. И тук искам да акцентирам върху три неща:

Номер 1: Фондът на фондовете – по новоодобрената програма „Конкурентоспособност и иновации“ с общ бюджет 3 млрд. лева ние сме на път да подпишем ново споразумение с тази ключова структура. В размер на около 1.2 млрд. лева нови средства в спешен срок ще влязат под шапката на Фонда на фондовете и там ще имаме възможността да си партнираме с всички вас – по две основни направления – дългови и дялови инструменти.

Номер 2: Днес успяхме да одобрим и подпишем споразумение с Европейския инвестиционен фонд за нов ресурс от 360 млн. лева под формата на дялови инструменти.

Номер 3: Българската банка за развитие – моята любима тема – по отношение на нея ще има нов, иновативен подход. Ще си говорим с работодатели, с представители на различни браншови организации, ще си говорим с всички вас – с банковите партньори, за да може банката да разработи спрямо мандата си да дава допълващ капитал, с който да подпомага малките и средните предприятия, а да не избутва капитала от частния сектор. Протягаме ръка за едно продължително и отлично взаимодействие".                

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *